USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: З рогом на морді: вчені описали неймовірно рідкісний ембріон динозавра
Британські дослідники проаналізували ембріон титанозавра віком 80 млн років і виявили дивний ріг на морді дитинчати.

Нові дані показують, що «риси обличчя» цих динозаврів з групи зауроподів змінювалися в міру дорослішання.

Зауроподи, такі як бронтозаври і титанозаври, які жили в юрський і крейдяний періоди, добре відомі своїми значними розмірами і довгою шиєю. Але про їхніх дітей відомо дуже мало, інформує Новое Время.

«Збереження ембріональних динозаврів всередині їх яєць зустрічається вкрай рідко», – пояснив палеонтолог Джон Наддс з Манчестерського університету в Англії.

Ця рідкість дозволила зробити деякі цікаві відкриття при аналізі цих древніх зародкових останків.

«Рогата морда і бінокулярний зір – це риси, абсолютно відмінні від того, що ми очікували від титанозаврів», – сказав палеобіолог Мартін Кундрат з Університету ім. Павола Юзефа Шафарика в Словаччині.

Перші недвозначні останки невилуплених дитинчат зауроподів були виявлені в осадових відкладеннях під назвою Аука Махуево в безплідних землях патагонської провінції Неукен, Аргентина. Однак скам’яніле яйце, що стоїть за новим відкриттям, привернуло увагу дослідників лише недавно, причому в США. Вважається, що яйце, ймовірно, було незаконно вивезено з Патагонії в якийсь момент в минулому.

Використовуючи нову технологію візуалізації, яка називається синхротронною мікротомографією, дослідники змогли отримати високодеталізовані тривимірні зображення черепа ненародженого динозавра зауроподів з крихітними зубами.

«Частина черепа цих ембріональних зауроподів мала подовжену частину або ріг, так що у них було обличчя незвичайної форми», – сказав Наддс.

Його очниці були нахилені вперед більше, ніж у дорослих особин, що призвело команду до висновку в своїй статті, що «молоді особини титанозаврів можуть отримати вигоду з тимчасової здатності хоча б часткового бінокулярного зору, що забезпечить набагато краще зорове сприйняття».

Це могло дати крихітним дитинчатам здатність краще визначати відстань до їжі або видобутку або, можливо, помічати замаскованих хижаків. У кістках черепа цього малюка також було більше кальцію, ніж у інших ембріонах динозаврів, що дозволяє припустити, що цей ембріон вже використовував ці поживні речовини зі своєї яєчної шкаралупи.

У той час як найбільш очевидним можливим використанням структури кісткового рогу буде розбивання шкаралупи яйця, дослідники не впевнені, що ріг був саме для цього.

Все це, як вважають дослідники, говорить про те, що дитинчата титанозаврів були пристосовані для життя в зовсім іншому середовищі в порівнянні з тим, де мешкали і як добували їжу їх батьки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus