USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: З намистом і брошками: у Норвегії знайшли унікальну могилу часів вікінгів
26 Листопада 2020 14:51
0
Під час розкопок в Хестнесі в норвезькому муніципалітеті Хайм вчені виявили похоронну камеру, в якій тисячу років тому поховали жінку в незвичайному вбранні.

Дослідники з Норвезького університету науки і технологій вважають, що жінка була родом з південних областей, а можливо – з території Данії, повідомляє Новое Время.

Коли з’явилися сліди якоїсь прямокутної конструкції, польовий менеджер Ейстейн Остмо не подумав, що вони знайшли щось цікаве. Навпаки: він вважав, що швидше за все, це залишки якогось сучасного нудного артефакту. Але незабаром на поверхні з’явився темний шар грунту з жирною текстурою. Це часто сигналізує про останки людського тіла, які протягом тривалого часу лежали в землі.

«Це був великий сюрприз. Поблизу не було інших могил. І це було ще більшим сюрпризом, коли могила виявилася чимось, що ми ніколи раніше не бачили в Центральній Норвегії», – каже Остмо.

Прямокутна конструкція, яку виявили археологи, являє собою залишки того, що колись було дерев’яною похоронною камерою розміром приблизно 1,7×1 метр, відомої як камерна могила.

«Ця камерна могила особлива, тому що в нашій частині країни майже не було знайдено прикладів могил такого типу», – говорить археолог і керівник проекту Раймонд Соваж.

Соваж пояснює, що камера була побудована в ямі в землі. Після того, як в неї поклали померлу жінку, зверху закрили кришку. Могила датується 850 – 950 роками нашої ери, тому дуже мало залишилося від самої камери після більш ніж 1000 років під землею.

«Ми знайшли відбитки чотирьох стовпів, що стояли в кожному кутку і на деяких стінах. Технологія будівництва і розмір допомогли підтвердити, що це камерна могила », – каже Соваж.

Цей тип могил широко поширений в основному в Бірці в Швеції і в колишніх данських областях, тобто в Данії, включаючи графство Сконе, південно-східну частину Норвегії та Хедебю в сучасній Німеччині. Камерні могили були сконцентровані навколо ранніх міських центрів, таких як Бірка, Хедебю і Каупанг.

На міське життя вказує не тільки похоронна камера. Похоронний інвентар, який говорить нам, що покійна була жінкою, також незвичайний.

«Жінку поховали з трипелюстковою брошкою, якою вона закривала шию. Спочатку брошки робилися з піхов каролингских мечів, а потім в скандинавських країнах були перетворені на прикраси. Ці модифіковані брошки були пізніше скопійовані, і були виготовлені оригінальні скандинавські варіанти », – каже Соваж.

У могилі також було знайдено велику кількість мініатюрних намистин зеленого і пурпурного кольорів, і на даний момент нараховано 339 бусинок. Всі намистинки крихітні, від одного до двох міліметрів. Археологам довелося купити москітну сітку, щоб просіяти намистинки з грунту.

«Намиста були зосереджені на правому плечі жінки, але ми не знаємо, чи були вони частиною намиста з бус або чогось ще. Одна знахідка зі схожими намистинами була інтерпретована як вишивка бісером», - підкреслили автори відкриття.

Знайдені артефакти вказують на те, що жінка приїхала з південно-східної частини Скандинавії і що вона була похована у відповідності з її культурними традиціями. Точно неясно, як вона опинилася в центральній Норвегії, але Соваж каже, що вона могла потрапити в Хестнес через шлюб з розрахунку.

«Союзи і дружба були основною сполучною ланкою в суспільстві епохи вікінгів. Завдяки їм люди будували свій соціальний статус і отримували політичну владу в регіоні. Шлюб був способом об'єднати дві родини в цій системі», - говорить він.

Відповідь на питання, звідки взялася жінка, можна знайти в брошках з черепахами, які також були знайдені в могилі. Цей тип брошки з подвійною оболонкою, на якій трималося плаття, був поширений у всіх країнах Північної Європи в той період і, таким чином, є звичайною знахідкою. Однак коли вчені викопали брошки, вони виявили всередині кісткові рештки і зуби.

«Якщо цей матеріал досить добре зберігся, ми сподіваємося, що зможемо провести аналіз, який скаже нам, звідки взялася ця жінка. Це неймовірно цікаво!», - зізнався Соваж.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus