USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Японський зонд «атакував» астероїд Рюгу після посадки на нього
Японська міжпланетна станція "Хаябуса-2" успішно сіла на астероїд Рюгу, розташований на відстані 280 мільйонів кілометрів від Землі.

Про це повідомляє "Медуза" із посиланням на Японське агентство аерокосмічних досліджень (JAXA), пише Укрінформ.

"Після посадки космічний зонд випустив снаряд по поверхні астероїда, щоб зібрати зразки ґрунту", - йдеться в повідомленні.

Зонд запустив в нього снаряд, щоб підняти вгору дрібні частинки грунту, і здобути чисті зразки первинної матерії Сонячної системи за допомогою спеціальної пастки.


На постріл і збір матеріалу пішло близько однієї секунди.

В березні або квітні 2019 року «Хаябуса-2» влаштує на астероїді вибух, щоб створити штучний кратер для збору ґрунту. Після цього апарат повернеться на Землю із зібраними матеріалами.

Раніше повідомлялося, що літальний апарат, запущений в 2014 році, дістався до астероїда між Марсом і Землею в червні 2018 року. У жовтні він мав піти на максимальне зближення. Однак успіху космічної місії завадив неправильно обраний майданчик для посадки, тому зонду довелося закласти ще один віраж.

Затримка пов’язана з тим, що апарат не знайшов ділянок на поверхні Рюгю, на яких були присутні б значні запаси реголіту. Довелося навіть відпрацьовувати серію експериментів з аналогами «гармати» і танталових куль в земній лабораторії на діжці, заповненої дрібною галькою. Постріл роздробив багато каменів, але «улов» вийшов меншим очікуваного. Втім, за словами вчених, зібраних речовин цілком вистачить для виконання головного завдання місії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus