USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як живе іспанське місто, в якому заборонили автомобілі
Мер іспанської Понтеведри Мігель Анксо Фернандез Лорес, який очолив місто у 1999 році, прийняв нестандартне рішення - зробити історичний центр повністю пішохідним та обмежити швидкість руху автомобілів до 30 км/год, розповідає Новое Время з посиланням на The Guardian.

Понтеведра змінилася до невпізнання: смертність у ДТП скоротилася до нуля і поки в сусідніх містах скорочувалася населення, там з'явилося 12 тисяч нових жителів.
Городяни не відразу прийняли зміни і дещо критикують. Але визнають, що жити і ростити дітей тут набагато приємніше, ніж в інших містах.

"Послухайте, - каже мер, відкриваючи вікна свого кабінету. З вулиці внизу долинає звук людських голосів, - До того, як я став мером, кожного дня по цій вулиці проїздило 14 тисяч автомобілів. За день через місто проїжджало більше автомобілів, ніж тут живе людей".

Після вигнання всього дорожнього руху, крім найнеобхіднішого, немає двигунів, що працюють, або гудків, що сигналять, немає металевого гарчання мотоциклів або гарчання людей, які намагаються бути почутими, незважаючи на шум, - нічого зі звичайного саундтреку іспанського міста.
Замість цього ви чуєте на вулицях цвірінькання птахів у камеліях, дзвін чашок кави і звук людських голосів. Вчителі приглядають за маленькими дітьми в місті без страху, що хтось із них вибіжить на дорогу.


Лорес протягом місяця зробив пішохідними всі 300 тисяч квадратних метрів середньовічного центру з вулицями, вимощеними гранітними плитами.
Вони зупинили автомобілі, що переїжджали через місто, і позбулися парковок на вулицях, тому що люди, які шукають місце для парковки, є причиною більшості заторів.

Вони закрили всі наземні автостоянки в центрі міста і відкрили підземні, й інші на периферії - 1686 вільних місць.

Вони позбулися світлофорів на користь перехресть із круговим рухом, розширили зону без автомобілів від старого міста до району XVIII століття і вжили заходів для зниження інтенсивності руху в зовнішніх зонах, щоб обмежити швидкість до 30 км/год.

"Місто ідеально підходить для пішоходів, - говорить місцевий архітектор Роджеліо Карбальо Солер, - ви можете пройти з одного його кінця в інший за 25 хвилин. Є речі, які можна критикувати, але немає нічого, що могло б змусити вас відкинути цю модель".
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus