USD 41.60 41.85
  • USD 41.60 41.85
  • EUR 41.60 41.85
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як у фільмах про шпигунів: науковці придумали, як підслухати розмову за допомогою звичайної лампочки
Ізраїльські вчені винайшли спосіб, який дозволяє підслухати розмову на відстані за допомогою вібрацій на звичайній світловій лампочці. Такий трюк можна провернути завдяки впливу звуку на світло.

У шпигунських фільмах часто можна побачити пристрої, схожі на зброю, які за допомогою лазера зчитують звукові хвилі з поверхні і нібито дозволяють підслухати розмову на величезній відстані, пише НВ.

Щось подібне недавно представили вчені з ізраїльського Університету імені Бен-Гуріона. Згідно з результатами їхнього дослідження, розроблений пристрій дозволяє відтворити розмову за допомогою малюнка вібрацій на звичайній лампочці.

Річ у тім, що світлова лампа виконує відразу кілька функцій: її форму можна використовувати для аналізу звукових хвиль, які вдаряються об поверхню лампи, а через тиск повітря, звук також впливає на світло, що дозволяє об'єднати два цих джерела звукової інформації.

Вчені заявляють, що вібрації, що створюються тиском повітря на поверхні лампи, можна використовувати для створення прослушки людської мови. Причому, ці дані можна обробляти і перекладати на звук навіть у реальному часі.

Автори розробки називають свій пристрій «лампофон» і планують представити його на американській конференції з комп’ютерної безпеки Black Hat, яка повинна пройти у вересні 2020-го.

Повідомляється, що лампофон можна зробити за допомогою доступних більшості людей пристроїв. Для цього потрібен ноутбук, телескоп, мікрофон і електрооптичний датчик, який перетворює світло на електричний сигнал.

За допомогою такого набору можна створити прослуховуючий пристрій, який буде працювати на відстані до 25 метрів. Якщо використовувати більш просунутий телескоп і професійне аудіообладнання — дистанцію прослушки можна збільшити.

Зібравши дані про вібрації на 15-Ватній світлодіодній лампі, вчені опрацювали їх через спеціальну програму і за допомогою еквалайзера зробили аудіозапис доступним для людського слуху.

Як приклад об'єкта прослуховування дослідники використовували мова президента США Дональда Трампа і пісню групи The Beatles — Let it Be. Отриманий звук був спотвореним, неначе відтворювався під водою, проте, його можна було розібрати.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus