USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як тибетці готують їсти просто неба
У високогірних селах Тибету електрика з'явилася зовсім недавно і далеко не скрізь, про газ там і не чули, а дрова на вагу золота і потрібні більше для обігріву холодними ночами. Зате сонця тут багато і "смажить" воно тут добряче, пише Максимум.

Ось тибетці і навчилися використовувати енергію сонця для своїх кулінарних потреб. Як? Дивіться далі...

Виявляється, все що потрібно для приготування їжі на сонці – це великі дзеркальні тарілки. Небо тут чисте, сонце світить, жар йде, чайники киплять! Та й до того ж тут на висоті вода кипить при меншій температурі, ніж "на землі". Фізика!

Найчастіше на таких тарілках ставлять чайники, але за бажанням можна поставити скороварку. Чим більша тарілка, тим більшу спеку вона дає. Для скороварки вона потрібна більше, а ось для чайника підійде і невелика.

Механізм таких нагрівачів геніальний і простий. Промені сонця світять на "тарілку" і відбиваються від неї в одну точку. Головне – поставити цей агрегат під потрібним кутом до Сонця. А коли "зловили" сонячні промені в купу, залишається тільки поставити в цю саму точку чайник або каструлю і... чекати.

У Непалі популярні круглі тарілки, а ось в китайському Тибеті дуже часто використовують такі ось "локатори". Тут все теж саме, тільки вони більш компактні. Іноді навіть здається, що це якісь військові радари. Хоча хто знає, може це і є радари, але тільки замасковані під нагрівачі.

Навіть сьогодні, коли електрика стає доступною, тибетці все одно продовжують гріти воду на таких сонячних тарілках. Чи то це звичка, чи данина традиції, а може просто економлять гроші. За електрику і газ же треба платити, а Сонце світить абсолютно безкоштовно!

На жаль, що в наших краях такі нагрівачі абсолютно непрактичні.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus