USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як помирають льодовики: приголомшливі фото 30-річної давнини та сьогодення
Група науковців з США та Ісландії порівняла фотографії ісландських льодовиків, зроблені у 1980-х і сьогодні. Результати справді шокують.

Як пише 24Канал, знімки 1980 року, було зроблено за допомогою дослідницького літака.

Аби оцінити ступінь танення льодовиків, їх перетворили на 3D-моделі високої роздільної здатності та порівняли з фото, зроблених за допомогою безпілотника у 2019 році.



За словами доктора Кірана Бакстера, завдяки такому порівнянню можна побачити, як розтанули ісландські льодовики. Також дослідження допоможе привернути увагу суспільства до проблеми.

«Якщо ми суттєво не зменшимо нашу залежність від викопного палива, упродовж найближчих ста років залишиться льоду залишиться взагалі мало»,– наголосив науковець.



Метеорологічне бюро Ісландії повідомляє, що з 2000 року льодовики країни відступили на загальну площу близько 750 квадратних кілометрів і в середньому втрачають за рік близько 40 квадратних кілометрів.

Вчені здебільшого досліджували південну частину крижаного покриву льодовика Ватнайокюдль, що є найбільшим у Ісландії. Площа цього природнього утворення складає 7700 квадратних кілометрів, а це 8% території острова.

Вчені довели, що льодовики загалом зникають через зміну клімату. І ця проблема є глобальною. В останній доповіді Міжурядової групи експертів зі зміни клімату фахівці прогнозують, що до 2100 року більш дрібні льодовики в Європі, Африці, Андах і Індонезії втратять понад 80% своєї нинішньої маси льоду, якщо викиди вуглецю будуть високими.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus