USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Розкрили секрет стійкості Пізанської вежі, яка пережила 4 потужні землетруси
Група фахівців під керівництвом професора Камілло Нуті з університету Рома Тре заявила про розкриття секрету стійкості легендарної Пізанської вежі.

58-метрова Пізанська вежа відхилилася на п’ять градусів, що призвело до зміщення на більш ніж на п’ять метрів. Однак незважаючи на це, вежа пережила як мінімум чотири потужні землетруси з 1280 року. Про це повідомляє new-s.com.ua.

«Значна висота і жорсткість вежі разом з м’якістю ґрунту в її основі змушують вібраційні характеристики споруди значно змінюватися таким чином, що вежа не вступає в резонанс з землею під час землетрусу. Це – ключ до розуміння її живучості», — вважають італійські дослідники.

В результаті аналізу наявної сейсмічної, геотехнічної і будівельної інформації фахівці з університету Рома Тре заключили, що стійкість вежі пояснюється ефектами, пов’язаними з динамічною взаємодією «споруда-ґрунт ». «Іронія полягає в тому, що тому же ґрунту, який викликав нахил і нестійкість вежі і ледь не викликав її обвалення, можна дякувати за те, що він допоміг їй витримати ці сейсмічні події», — зазначив співавтор дослідницького проекту професор Георг Мілонакіс.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus