USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як насправді виглядала Нефертіті
Вчені за допомогою 3D-сканування відтворили вигляд мумії, яка була виявлена в Долині Царів в кінці ХІХ століття і пізніше була ідентифікована як мати фараона Тутанхамона.
Реконструкцію вигляду стародавньої єгипетської мумії виконали в Університеті Брістоля, керував процесом єгиптолог Ейден Додсон, передає Українська правда з посиланням на ІА ЗІК.

Вчені запевняють: вона і є Нефертіті. Мовляв, дуже схожа обличчям на наявне скульптурне зображення цариці стародавнього Єгипту – знаменитий на весь світ бюст, виточений з вапняку, який знайшли німецькі археологи в 1912 році.

Нефертіті, що в дослівному перекладі означає "Прийдешня красуня" або "Прекрасна прийшла", жила близько 3300 років тому. Була дружиною фараона Ехнатона (Аменхотепа IV) – тобто, як мінімум, мачухою фараону Тутанхамону. А, можливо, навіть і його матір’ю.
Померла Нефертіті в 1334 році до Р.Х., коли їй було від 29 до 38 років. Її мумія пропала безвісти.
У 1898 році французький археолог Віктор Лоре, який вів розкопки в Долині Царів, знайшов там три мумії: дві жіночі по краях і чоловічу між ними.
Особливого інтересу у археологів вони не викликали. Лише в XXI столітті виникли підозри, що якась із них, можливо, належить Нефертіті.

У 2002 році – британська дослідниця Джоан Флетчер з Університету Йорка, зробила рентген мумій. Після чого стала стверджувати: молодша жінка з гробниці Ехнатона – точно Нефертіті. Не без підстав: жінка було високоякісно муміфікована і анатомічно походила по описам на красуню-царицю.
До того ж мумія була лисою – поголеною для носіння особливої перуки або шолома. На лобі у неї відбився слід від характерного шкіряного ремінця. У мочці лівого вуха збереглися дві сережки, схожі з тими, які були зображені на деяких портретах Нефертіті.
Трохи пізніше поряд з мумією було знайдено руку, яка відламалася від неї. У руці – щось на зразок скіпетра – атрибута царської влади.
Зовнішність саме цієї "Юної леді" з гробниці Ехнатона і відтворили нині в Університеті Брістоля. На жаль, це аж ніяк не означає, що мумія, яка стала основою для реконструкції, і справді Нефертіті.

На думку скептиків, більш-менш впевнено можна стверджувати лише одне: мумія "Юна леді" належить молодій жінці з королівської сім’ї, яка померла за часів 18-ї династії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus