USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як мозок зберігає спогади
Нейробіологи Стенфордського університету, просканувавши мозок сплячих людей, вперше виявили, як спогади переміщуються з однієї ділянки мозку в інший. Більш повне розуміння того, як працює пам'ять уві сні, допоможе в лікування безсоння і інших розладів сну, пише New Scientist, передає Hightech.fm.

«Початкові сліди спогадів начебто зникають і, в той же час, виникають інші», - говорить Шахаб Вахдат, глава дослідницької групи. Разом з колегами він провів функціональну МРТ мозку добровольців, що володіють здатністю засипати в обмеженому і галасливому просторі, всередині сканера. «Ми перевірили понад 50 осіб у муляжі сканера, і тільки 13 з них були допущені до досліджень», - каже Вахдат.

Потім добровольців навчили натискати в певному порядку п'ять клавіш - як піаніст вчиться грати на роялі. На це у кожного з них пішло від 10 до 20 хвилин. Вони повинні були навчитися натискати їх максимально швидко і без помилок. Кожному наділи на голову шапочку з електродами і поклали всередину фМРТ, який відстежує активні ділянки мозку.

Поки вони не спали і повторювали послідовність натискання клавіш, вчені бачили певні патерни активності в їх мозку. Коли припиняли, активність все одно тривала, наче б вони підсвідомо перевіряли свої навички.

Коли піддослідні заснули, патерни продовжували вести себе активно в зовнішній корі головного мозку, яка відповідає за вищу нервову діяльність. Але коли вони увійшли в фазу повільного сну, патерни в корі почали затухати, але точно такі ж виникли в іншій ділянці – «шкаралупі», яка знаходиться в основі переднього мозку.

Вахдат і його команда вважають, що ці пов'язані з рухами спогади переносяться таким чином в більш глибокі ділянки мозку для довгострокового зберігання. Це збігається з гіпотезою про те, що кора головного мозку повинна звільняти простір для нової інформації, вважає Крістоф Ніссен з бернского Університету психіатрії.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus