USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Як людський мозок несвідомо ділить обличчя перехожих на друзів і ворогів
Коли людина йде жвавою вулицею, її мозок підсвідомо відзначає певних осіб та ігнорує інших. Фахівці Єврейського університету в Єрусалимі встановили, що свідомість ділить людей на дві групи: тих, від кого виходить загроза, і тих, хто викликає довіру.

Ран Хассін і його дослідницька команда провели шість експериментів з 174 учасниками, в ході яких їм показували набори зображень, які швидко змінювали один одного, і просили натискати кнопку комп'ютера кожен раз, коли вони бачать знайоме обличчя. Під шквалом швидко змінюваних картинок мозку потрібно кілька секунд, щоб зрозуміти, що він бачить обличчя і «передати» зображення на обробку. Дослідники звернули увагу, що швидше за все людина розпізнавала тих осіб, які асоціювалися з владою та силою.

Перед мозком стояло гігантське завдання: визначити, які стимули «заслуговують» уваги, а які ні, пояснює Хассін. Ментальний алгоритм, який розробили дослідники, вказує на пріоритет влади і потенційної загрози.

Робота ізраїльських фахівців, опублікована в журналі Nature Human Behavior, допоможе краще зрозуміти аутизм, пост-травматичний розлад та інші захворювання. Можна буде навчити і розучити людей сприймати певні риси як загрозливі або як соціально значущі, пише EurekAlert, передає Hightech.fm.

«Дослідження дозволяє заглянути в несвідомі процеси, які керують нашою свідомістю, - говорить він. - Ці процеси динамічні і часто засновані на особистих мотиваціях. Гіпотетично, якщо ви шукаєте собі пару, ваш мозок буде "бачити" людей інакше, ніж коли у вас вже є відносини. Несвідомо він буде збільшувати пріоритет осіб потенційних партнерів і фільтрувати інших. Те ж саме може бути і для інших мотивацій, наприклад, прагнення до безпеки. Очі можуть вибирати певних "загрозливих" осіб у натовпі, щоб уникати їх».

На думку групи британських нейропсихологів з Кардіфського університету, переконання і вільна воля людини є результатом дії якоїсь несвідомої системи мозку, а не усвідомленим вибором людини. А свідомість займає пасивну роль спостерігача і не несе будь-якої важливої ​​практичної функції.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus