USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: У Китаї знайшли лаковані вироби, які старші за єгипетські піраміди
Археологи зі східнокитайської провінції Чжецзян нещодавно знайшли під час розкопок два лаковані вироби віком понад 8 тис. років.

Ці предмети були ідентифіковані як найдавніші з коли-небудь знайдених подібних артефактів у Китаї, пояснили вчені.

Вироби були виявлені в руїнах Цзінтоушань в місті Юйяо, адміністративно підпорядкованому місту Нінбо. Руїни Цзінтоушань ідентифіковані як найраніші і найбільш глибоко зариті купи мушель, в прибережних районах Китаю з історією від 7800 до 8300 років.

Цей об’єкт був включений у список 10 найкращих археологічних відкриттів 2020 року в Китаї. Від початку розкопок було виявлено велику кількість вишуканих артефактів.

Зокрема, були виявлені два дерев'яні предмети, кожен з яких мав шар штучного покриття. Використовуючи такі методи, як інфрачервона спектроскопія, каталітична мас-спектрометрія та імуноферментний аналіз, вчені підтвердили, що ці два предмети мають покриття з лаку.

Аналіз на вміст вуглецю показав, що вік цих двох предметів становить близько 8200 років.
За словами керівника археологічної групи, що працювала на місці розкопок, Сунь Гопіна, нове відкриття дозволяє перенести дати в історії використання лаку в Китаї і в світі приблизно на 8300 років тому.

«Один з лакових виробів може бути залишками каное або частиною якогось музичного інструменту, тоді як інший, можливо, використовувалося для ткацтва. Вони одночасно мають практичний і ритуальний характер і демонструють прагнення древніх людей до вишуканого життя», – додав Сунь Гопін.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus