USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Виявилося, що вомбати здатні світитись в ультрафіолетових променях
28 Листопада 2020 10:49
0
Австралійські біологи показали, що вомбати світяться флуоресцентним синім і рожевим відтінками під ультрафіолетовим світлом.

Ідея перевірити вомбатів на світність з’явилася після того, як кілька місяців тому інша група виявила світіння качкодзьоба, зізнаються дослідники, пише НВ.

Відкриття надихнуло вчених, куратора Музею ссавців Західної Австралії Кенні Травуйон і біолога Лінетт Амбрелла, направляти ультрафіолетове випромінювання на різні зразки в музейних колекціях. І їм вдалося виявити «неонових» вомбатів і інших сумчастих.

«Ми випробували це тільки на двох десятках ссавців, так що це не було ретельним пошуком. Ймовірно, близько третини з них дійсно світилися», – сказав Кенні Травуйон.

Серед них були качкодзьоб (якого перевіряли двічі), єхидна, бандикути і білбі, опосуми і деякі кажани.

Біофлуоресценція виникає, коли жива істота поглинає високоенергетичне випромінювання, таке як ультрафіолет, а потім знову випромінює світло з більш низькою частотою. Було ідентифіковано безліч білків, які можуть робити це в шкірі або інших тканинах тварин, включаючи кістки і зуби, як пояснила судово-медична експертка з Австралійського музею дикої природи Грета Франкхем.

«У багатьох частинах тіла тварин є хімічні сполуки, які, здається, флюоресцюють, тому не дивно, що в інших речах, наприклад в хутрі, флуоресцюють інші хімічні сполуки», – сказала Френкхем.

Точні деталі того, як і чому відбувається біофлуоресценція у цих ссавців, ще належить визначити.

Вомбати та східний смугастий бандикут (Perameles gunnii) також є нічними видами. Багато з ідентифікованих до теперішнього часу біофлуоресцентних ссавців ведуть або нічний спосіб життя, або сутінковий спосіб життя (найбільш активні на світанку і в сутінках), але для біофлуоресценціі потрібно джерело світла, щоб світіння могло потім повторно випромінюватися, а вночі навколо менше ультрафіолетового світла.

«Можливо, вони можуть бачити набагато більше, ніж ми. Хижаки, здається, не світяться. Я думаю, це тому, що якби хижаків можна було побачити, вони втратили б усі шанси зловити свою здобич », – припустив Травуйон.

Хоча зараз є багато припущень про те, чому деякі ссавці світяться під впливом ультрафіолету, ми тільки що усвідомили, наскільки поширене це явище. Так що ще багато що належить зробити, перш ніж ми зможемо почерпнути якісь відповіді.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus