USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Вибухову хвилю від наднової зорі, що зіштовхнулася із газовою стіною, показали на відео
Після вибуху наднової зорі утворюється туманність, яка розширюється в просторі. Вчені продемонстрували на відео, як ударна хвиля після вибуху наднової зіткнулася з навколишньою стіною з газу.

Про це повідомляє 24Техно з посиланням на The Astrophysical Journal Letters.

Рух космічної структури вперше було виміряно за допомогою рентгенівської обсерваторії NASA Chandra. За оцінками астрономів, світло від вибуху наднової досягнуло Землі близько 1700 років тому. В той час у Китаї панівною династією була династія Цзінь, а у Північній Америці досягнула розквіту цивілізація мая.

Залишок наднової зорі отримав назву MSH 15-52. За космічними мірками ця туманність є однією з наймолодших у нашій Галактиці серед тих, які людство виявило. В наслідок вибуху утворилася маленька, але дуже масивна нейтронна зоря – пульсар.

На відео видно, що вибухова хвиля та залишки зірки віддаляються від місця вибуху та зіштовхуються зі стіною з навколишнього газу, яка має назву RCW 89.

Щоб відстежити рух туманності, команда використовувала дані рентгенівської обсерваторії Chandra за 2004 та 2008 роки. Окрім того, використали комбіновані зображення зі спостережень, зроблених в кінці 2017 року та на початку 2018 року.

Швидкість розповсюдження ударної хвилі сягає 4900 кілометрів на секунду.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus