USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вугрі «під кайфом» і кокаїнові креветки. Як наркотики та ліки потрапляють до океану і чим це загрожує
11 Листопада 2019 15:11
0
Люди через свій спосіб життя завдають часом невиправної шкоди довкіллю, і йдеться не лише про нищівну експлуатацію природних ресурсів та забруднення пластиком.

Сліди наркотиків на кшталт кокаїну, кетаміну, екстазі, а також пестицидів та антидепресантів вчені виявили у прісноводних креветках, мідіях, вуграх та інших морських створіннях.

Про це повідомляє ТСН.

Що знайшли і де

Група британських вчених протестувала прісноводні креветки з 15 різних місць одразу у п’яти річках в окрузі Суффолк, сільській місцевості на північний схід від Лондона. Їхні результати були опубліковані в журналі Environment International і показали, що всі креветки містять в собі сліди кокаїну, кетаміну (який використовується як анестезія, знеболювальне та антидепресант) та заборонений пестицид під назвою фенурон.

«Таке регулярне виявлення заборонених наркотиків у дикій природі здивувало. Ми можемо очікувати, що побачимо такий результат у міських районах, таких як Лондон, але не в сільських водоймах», – цитує Business Insider співавтора проведеного дослідження Леон Баррона.

На 15 випробуваних місцях вчені виявили сліди 56 забруднювальних речовин у типі прісноводних креветок під назвою Gammarus pulex. Найчастіше і у найвищій концентрації були виявлені кокаїн, ледокаїн (місцевий анестетик, яким деякі дилери розбавляють кокаїн) та кетамін. Дослідники також знайшли у креветках сліди залишків інших медичних препаратів – алпразоламу та діазепаму (за кордоном більш відомі як ксанакс та валіум).



У затоці П’юджет-Саунд, Вашингтон, США в місцевих мідіях виявили залишки опіоїдного оксикодону – сильного знеболювального, який може призводити до ейфорії та викликати залежність.

У Вашингтонському відділі риб та дикої природи повідомили, що у мідіях, окрім оксикодону, були виявлені чотири види синтетичних ПАР (поверхнево-активні речовини), що містяться в мийних та очисних засобах, сім видів антибіотиків, п’ять видів антидепресантів, антидіабетичного препарату та один хіміотерапевтичний засіб.

Мідій для вивчення вчені обрали через їхню простішу систему – саме завдяки ній спостереження можна провести значно легше. Риба, на відміну від мідій, може метаболізувати деякі хімічні речовини, а от мідії – ні, тому в багатьох випадках вони краще виявляють забруднення різними речовинами у воді.

Утім, і до риб дісталися наркотики. Анна Капальдо, наукова біологиня із Неаполітанського університету Федеріко наголосила, що поблизу густонаселених міст ситуація із виявленням наркотичних речовин значно гірша. Деякі дослідження показують особливо високу концентрацію в річці Темза поблизу палат парламенту Лондона та в італійській річці Арно у Пізі, де розташована всесвітньо відома нахилена башта.

У вугрів, які потрапляють в Темзу, виявили гіперактивність, викликану високою концентрацією кокаїну – ці риби ніби плавають «під кайфом». Як стверджують автори дослідження, опублікованого в Science of the Total Environment, вугрі вразливі до залишкових концентрацій кокаїну, особливо в ранньому житті.



Як наркотики і ліки потрапляють до води

У новинах ви могли почути інформацію про численні затоплені в океанах чи прибиті до берегів вантажі з контрабандними наркотиками, а в кіно побачити, як дилери змивають таблетки в унітаз, аби не попастися поліції. Обидва сценарії дійсно відбуваються у житті, однак все ж найпоширеніший спосіб потрапляння наркотиків до води – через людей, які ці наркотики вживають.

Якщо говорити про кокаїн, то печінка метаболізує більшу частину спожитих з нього речовин. Утім, приблизно 1% все одно зберігається. Цей кокаїн потрапляє в сечу споживача, потім проходить через каналізацію, очисні споруди, де значна частина його руйнується, і в кінцевому підсумку залишки витікають у прісноводні водойми та море. Те саме стосується і залишків вжитих людьми медикаментів.

У рибі, креветках та мідіях наркотичні речовини та медичні препарати накопичуються у мозку, м’язах, зябрах, на шкірі чи панцирі. До того ж, у м’язах риб дослідники виявили набряки та навіть руйнування, а гормони, що регулюють їхню фізіологію, змінилися. Ці проблеми виникли навіть після примусового 10-денного періоду реабілітації, коли дослідники поміщали риб у чисту воду з води із кокаїном.

Які наслідки потрапляння наркотиків у воду і рибу

Дослідженння встановили, що у риб, зокрема і у європейського вугра, який перебуває на межі вимирання, кокаїн підвищує рівень кортизолу, гормону стресу, який стимулює накопичування жиру. Проблема полягає в тому, що європейські вугри мають накопичувати жир до їхньої міграції в Саргассове море для розмноження, а тому більш високий рівень кортизолу може затягнути терміни цієї подорожі.

Окрім цього, підвищений рівень дофаміну у вугрів, що вимушено «вживають» кокаїн, також може зупинити процес досягнення ними статевої зрілості, що може негативно вплинути на розмноження цього виду риб, який і так перебуває під загрозою.

Перевіряли вплив кокаїну на океанське життя і на морських їжаках. Так, Лорена да Сілва Суза, кандидатка у доктори наук в галузі управління морськими і береговими водами в Іспанському університеті міста Кадіс, разом з командою науковців зібрала морських їжаків із затоки Сантос у штаті Сан-Паулу. Після отримання дозволів від місцевої влади та поліції науковці дослідили вплив креку та кислоти на цих створінь. Вчені вирощували яйця морських їжаків у морській воді, додаючи туди крек чи кислоту, а іноді і те, і те.

Вони встановили, що крек та кислота перешкоджають росту личинок їжаків. Якщо ж ці обидві речовини поєднувалися, результати були ще гіршими – кислотність значно підсилювала токсичність наркотику. У деяких личинок їжаків так і не змогли розвинутися всі ноги, що стало завадою для їхнього нормального зростання.



Таким чином все, що люди вживають, у тому чи тому вигляді потрапляє в океан і може нашкодити його мешканцям.

Так, флуоксетин, антидепресант, відомий як Прозак, пошкоджує ДНК зябер тропічної мідії та її травних залоз. Дози оксикодону, виявлені вченими у мідіях, приблизно в 100-500 разів нижчі, ніж ті, які людині необхідно спожити для певного терапевтичного ефекту.

А отже, щоб отримати невелику дозу цього медикаменту з морепродуктів, вам доведеться з’їсти близько 150 кг мідій із забруднених районів. Утім, факт наявності наркотиків та медикаментів у воді та морепродуктах – дуже поганий сигнал, особливо враховуючи той факт, що вплив поєднання цілого «коктейлю» різних видів цих небезпечних речовин вченими недосліджений.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus