USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Всесвітній потоп: міста, які підуть під воду
17 Листопада 2017 13:15
0
Учені з американського космічного агентства "NASA" розробили спеціальну програму, яка аналізує темпи танення льодовиків. На її основі можна спрогнозувати, яким містам загрожує найбільша небезпека.

Про це повідомляє видання "ВВС".

Під час аналізу програма враховує кілька чинників. Основні з них — швидкість обертання Землі навколо своєї осі та гравітаційний вплив. Це важливо для визначення того, які саме льодовики несуть найбільшу загрозу та як вода розподілятиметься по планеті.

"Льодовики мають величезну масу, яка впливає на весь океан. Вона притягує до себе воду, але коли ця маса льоду скорочується, гравітаційний вплив зменшується, і океан починає відступати. Через це підвищується рівень води в інших регіонах", — пояснює Ерік Ларур, один із авторів дослідження.
Програма, яку розробили спеціалісти "NASA" \ Фото NASA

Як приклад вчені наводять три райони — Сідней, Лондон та Нью-Йорк. Для двох останніх потенційною небезпекою можуть стати талі льодовикові води Гренландії. Рівень води біля Лондона може піднятися через танення північно-західного району острова, біля Нью-Йорка — через танення Гренландії в північних і східних районах.
Рівень води неподалік Сіднея може змінитися внаслідок танення льоду на півночі, північному заході та північному сході Антарктиди.
Програму створили вчені із команди Лабораторії реактивного руху NASA. Вони вважають, що їхнє творіння буде доволі популярним та корисним і для інших країн.

"Різні міста і країни намагаються оцінити масштаби можливого затоплення, щоб розробити план розвитку на майбутні 100 років чи навіть більше. Вони хочуть оцінити ризики, подібно до того, як це роблять страхові компанії", — зазначає Ерік Айвінс, керівник дослідження.

Результати та деталі дослідження опубліковано в журналі "Science Advances".
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus