USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вражаюча швидкість: вчені виявили найшвидшу в світі мураху
Сахарська срібна мураха, названа на честь того місця, де вона живе, може робити 50 кроків в секунду, долаючи за цей час 85,5 см.

Щоб уявити це в перспективі, підкреслюють автори відкриття, треба врахувати, що знаменитий спринтер Усейн Болт робить чотири кроки в секунду.

Ці мурахи живуть в пустелі Сахара, де температура може досягати 60 градусів Цельсія. У період активності, вдень, вони бігають по пісках пустелі в пошуках комах і дрібних тварин, які стали жертвою спеки, повідомляє Новое Время.

Як з’ясували автори, комахи збільшували довжину кроку більше, ніж в чотири рази: з 4,7 до 20,8 міліметрів. При цьому вчені відзначили відмінну синхронізацію кінцівок у мурах. Тривалість кроку у сахарських срібних мурах була всього 7 мілісекунд.

«Ці особливості можуть бути пов’язані з місцем проживання комах серед піщаних дюн. Такий рух може запобігти занадто глибокому зануренню ніг тварини в м’який пісок. Але навіть серед пустельних мурах срібні мурахи особливі», – сказав провідний дослідник Харальд Вольф з Університету Ульма в Німеччині.



Вчені записали швидкість самих мурах, встановивши камеру на вершині тунелю, який веде в мурашник. Тепер вони хотіли б вивчити швидкості скорочення м’язів цих мурах. На їхню думку, швидкість роботи м’язів може бути найшвидшою з коли-небудь виявлених.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus