USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вперше телепортували об'єкт із Землі на орбіту
Китайські фахівці вперше відправили з Землі на супутник об'єкт. Фотон подолав відстань понад 500 км і переміщувався на Мо-цзи, першому супутнику, призначеному для квантової комунікації, інформує Соцпортал.

У минулому році з космодрому Цзюцюань в пустелі Гобі стартував супутник Мо-цзи. Ракета Чанчжен-2D вивела його на сонячно-синхронну орбіту, тобто він проходить над будь-якою точкою Землі приблизно в один і той же місцевий час. Він обладнаний вкрай чутливим оптичним приймачем, здатним розпізнати квантовий стан окремих фотонів, запущених з Землі.

Телепортація заснована на феномені квантової заплутаності, коли два квантових об'єкта, в даному випадку - фотона, формуються в один і той же час і місце і мають однакові хвильовими функціями. Навіть якщо їх розділити на велику відстань, зв'язок між ними збережеться і вимірювання одного вплинуть і на стан іншого.

Теоретично, відстань не повинна впливати на телепортацію, але заплутаність легко порушити. Минулі експерименти обмежувалися 100 км, але Мо-цзи вдалося передати сигнал з висоти від 500 км в зеніті до 1400 км, коли він розташований у горизонту, і більшу частину цієї дистанції фотон рухався в вакуумі. Для того, щоб мінімізувати вплив атмосфери, китайські вчені розмістили наземну станцію в Нгарі, на Тибеті, на висоті більше 4000 метрів.

Після запуску одного з пари фотонів з землі вчені виміряли другий, щоб підтвердити, що заплутаність мала місце. Протягом 32 днів вони посилали мільйони фотонів і виявили позитивні результати в 911 випадках, повідомляє MIT Technology Review.

Першу наземну лінію квантового зв'язку побудували теж в Китаї. Поки її протяжність становить 260 км, і вона з'єднує Шанхай і Ханчжоу, забезпечуючи потреби місцевих чиновників, банкірів і директорів підприємств. А в майбутньому її розміри збільшаться до 2000 км.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus