USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.55 10.70
Світ вражає: Ворони виявилися здатними виготовляти інструменти
Експерименти показали, що для виготовлення інструментів новокаледонські ворони не просто повторюють завчену послідовність дій — вони винаходять їх самостійно, домагаючись запланованого результату.

Про це повідомляє Scientific Reports.

Навичка виготовлення будь-якого інструменту може реалізовуватися та передаватися в різних варіантах. Наприклад, можна просто слідувати завченій або спадковій схеми дій.

Складніший варіант передбачає уявлення, як в цілому має виглядати інструмент, яке завдання він повинен вирішувати, — і на основі такої ментальної схеми «виготовляти його». Це ефективніший метод, але для цього потрібен достатньо розвинутий інтеллект.

Учені з Оклендського університету провели експерименти, щоб з’ясувати, як це відбувається у новокаледонських воронів.

Новокаледонські ворони вважаються одними з найрозумніших птахів — і одними з найрозумніших тварин на Землі. Вони можуть виготовляти знаряддя — палички, гачки та інших пристосування, які вони використовують для видобутку личинок комах з рослин.

Вчені зловили вісім диких птахів і навчили їх приносити та скидати в приймальний пристрій автомата дрібні шматки паперу, щоб отримувати нагороду. Потім воронам стали давати досить великі й жорсткі картонні картки, що не пролазили в прийомний отвір. Птахи зрозуміли, що їх можна розривати, отримуючи шматочки потрібних розмірів та форми.

Тобто, ворони зуміли виготовити інструмент, заздалегідь не знаючи, як це робиться, і не маючи зовсім ніяких інструкцій про ту послідовності дій, яку для цього необхідно виконати.

Вчені вважають, що це однозначно вказує на те, що птахи мають «ментальний образ» цільового об’єкта та можуть застосовувати різні прийоми, щоб отримати його.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus