USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вікно у космос: у Пхенчхані відкривається найчорніша будівля у світі
Павільйон оптичних ілюзій побудований із матеріалу, який сприймається як порожнеча.

9 лютого у Пхенчхані, де проводяться зимові Олімпійські ігри, відкривається «перша супер-чорна будова» - павільйон британського архітектора Асіфа Кхана, виконаний з матеріалу Vantablack, передає Вокруг Света.

Матеріал Vantablack є найчорнішим з усіх відомих речовин, уперше його представили вчені Національної фізичної лабораторії Великобританії у 2015 році. Він виконаний з нанотрубок, розташованих на алюмінієвій фользі, і, коли фотони потрапляють на матеріал, вони не відображаються, а перетворюються в тепло.

Матеріал поглинає 99% світла через відсутність кольору, який відбивається, людське око сприймає його як чорну діру - наче на місці речовини нічого немає. Через це об'ємні предмети сприймаються як плоскі.

Павільйон покритий маленькими світловими прутами, що створюють ілюзію зоряного неба. За задумом архітектора, він повинен нагадувати космос, на який дивляться із Землі - через візуальний дисонанс створюється «приголомливе» відчуття «нескінченного простору».

«З відстані конструкція схожа на вигляд з вікна, що виходить у відкритий космос. При наближенні до неї це відчуття буде рости, а при вході в будівлю створиться враження, ніби вас поглинула хмара темряви», - архітектор Асіф Кхан.

Усередині павільйону розташована простора «водяна кімната» - мультисенсорна інсталяція, яка вихлюпує 25 тисяч крапель води в хвилину. Краплі будуть текти по жолобах, за якими можна ходити, а потім потрапляти в «озеро», яке висихає і з'являється знову, «то повертаючись, то зникаючи з поля зору глядача». Відвідувачі зможуть взаємодіяти із сенсорами і задавати їм ритм.

Чорний фасад будівлі втілює собою широту Всесвіту, а водна інсталяція - молекули водню, які стикаються один з одним.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus