USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Відмовилися від паперових грошей: назвали країну, де майже немає готівки
27 Листопада 2018 13:21
0
У Швеції кількість готівки, що знаходиться в обороті впала до 1% від обсягу економіки.

Останній відсоток - найскладніший і дорогий в плані його заміни безготівковими платежами, повідомляє Gazeta.ua зпосиланням на New York Times.

Більша частина жителів Швеції відмовилася від готівки. Так, 95% покупок у віковій групі 18 - 24 роки здійснюється тільки електронно.

Процес відмови від паперових грошей прискорився, коли бізнесу дозволили відмовлятися приймати їх в оплату за товари і послуги. Будь-який ресторан або магазин в Швеції може повісити на вході табличку з написом, що не приймає готівку. І таких торгових точок стає дедалі більше.

Фахівці Всесвітнього економічного форуму вважають, що скоро в Швеції просто не залишиться місць, де приймають готівку.

Навіть величезна торгова імперія Ikea почала замислюватися про повну відмову від готівки. Там підрахували, що у шведському місті Евле лише 1,2 людини з 1000 платять купюрами. Зберігання та інкасація готівки вимагає часу і витрат. 15% часу співробітників йшло на завдання, пов'язані з обігом паперових грошей. І в цьому магазині Ікеа від них відмовилися.

Але багато людей похилого віку не дружить з електронними сервісами і пластиковими картками. Схожа ситуація і з іммігрантами.

Експерти вказують на необхідність паперових грошей в разі форс-мажору: війни, перебоїв з електрикою, хакерської атаки на платіжні системи.

В останні роки банки в Швеції масово демонтували банкомати за непотрібністю. Але уряд зобов'язав шість найбільших банків зупинитися і забезпечити мінімальну щільність мережі банкоматів. У разі будь-якої кризи жоден швед не повинен їхати до банкомату більше 25 км.

Центральний банк країни прогнозує остаточний вихід готівки з обігу до 2030 року і планує введення електронної крони.
Коментарів: 1
123 Показати IP 27 Листопада 2018 15:39
НАЗВАЛИ КРАЇНУ, ДЕ МАЙЖЕ НЕМАЄ ГОТІВКИ .. зараз з другого разу відгадаю. Україна?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus