USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Від Антарктиди незабаром відпаде айсберг розміром як два Києва
Тріщини, що ростуть на шельфовому льодовику Бранта в Антарктиді, незабаром можуть привести до утворення величезного айсберга.

Недавній знімок за допомогою супутника Landsat з Геологічної служби США показує зростання тріщин в льодовику, повідомляє Новое Время з посиланням на сайт NASA.

Тріщина вздовж верхньої частини зображення від 23 січня 2019 року - так звана Гелловінська тріщина - вперше з'явилася в кінці жовтня 2016 року і продовжує рости на схід. Більш серйозна проблема - тріщина в центрі зображення. Раніше ця тріщина залишалася стабільною близько 35 років, а нещодавно почала зростати на північ зі швидкістю 4 кілометри на рік.

Вчені припускають, що коли ці тріщини з'єднаються, від льодовика відколеться айсберг площею як мінімум 1,7 тис квадратних км - цей айсберг не потрапить до двадцятки найбільших в Антарктиці, але стане найбільшим в історії спостережень за льодовиком Бранта.

Вчені стежать за тим, чи не приведе втрата такої величезної маси льоду до подальшої зміни всього антарктичного шельфу.

"Найближче майбутнє крижаного шельфу Бранта, ймовірно, залежить від того, де зливаються існуючі розломи. Якщо вони зливаються вгору за течією на південь, то, можливо, крижаний шельф буде дестабілізовано", - зазначив гляціолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Джо Макгрегор.

Зростаючі тріщини викликали занепокоєння з приводу безпеки людей, що працюють на шельфі, особливо дослідників на станції Halley Британської антарктичної служби. Ця база зазвичай працює цілий рік, але в останні роки вона двічі закривалася через непередбачувані зміни в льоду. Цю станцію в 2016-2017 роках вже довелося пересунути подалі від зростаючих тріщин.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus