USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Велика катастрофа: вже через 30 років під воду можуть піти Маямі та Барселона. Чи загрожує це Україні
У ООН попереджають, що через кліматичні зміни низка мегаполісів може невдовзі піти під воду.

Рівень світового океану піднімається швидше, ніж раніше прогнозувалося. Це відбувається через танення льодовиків.

У майбутньому це може призвести до катастрофічних наслідків. Про це йдеться у новому звіті ООН щодо стану океанів, полярних регіонів та льодових щитів, опублікованому у середу, 25 вересня, повідомляє ТСН.

Дослідники Міжурядової панелі з питань зміни клімату ООН Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) зазначають, що якщо кількість викидів парникових газів не вдасться взяти під контроль, то вже до 2050 під загрозою затоплення можуть опинитися низка міст. Серед них Джакарта, Лос-Анджелес та інші. Згодом під загрозою затоплення може опинитися й Одеса.

Що відбувається з океанами

Протягом тривалого часу світовий океан відігравав важливу роль у захисті планети від кліматичних змін. Він поглинав до 30% вуглекислого газу та 90% надлишкового тепла. Проте за останню чверть століття – відтоді, коли люди збільшили викиди вуглекислого газу у 1970 – х роках – швидкість потепління океану стрімко зросла.

У праці, над якою працювали понад 100 учених з 36 країн, зазначається, що якщо викиди не скоротяться, а температура води – продовжуватиме збільшуватися – океан стане більш кислотним, міститиме менше кисню, втратить продуктивність та буде менш придатним для життя. За даними учених, від 1970 року кількість кисню у верхніх шарах океану вже скоротилося від на 1-3%.



Підвищення температури води призведе до появи морських теплових хвиль – які надзвичайно шкідливі для живих організмів і можуть призвести до масової загибелі коралів, лісистих водоростей та популяції промислових риб, якими харчуються мільйони людей.

Загрозу для світового океану становлять й процеси, шо наразі відбувається у вкритих льодом ділянках світу, також відомих як кріосфера. Так, у зв’язку з глобальним потеплінням стрімко тануть льодові масиви Гренландії та Антарктики.

До рекордно високої температури нагрілася також й вічна мерзлота, що містить величезну кількість вуглекислого газу. Суттєво скоротилося й льодове покриття Арктики літку – наразі воно є нижчим, ніж коли-небудь за щонайменше 1000 років.

Загроза затоплення

З огляду на усі ці чинники, наразі рівень океану піднімається удвічі швидше, ніж це було у 20-му столітті. І це далеко не межа. Учені прогнозують, що навіть якщо викиди парникових газів вдасться зменшити, у наступні 80 років рівень океану збільшиться на 60 сантиметрів. Якщо ж не вдаватися до необхідних заходів з регуляції – на 110 сантиметрів.

Проте навіть за найбільш оптимістичним сценарієм, вже до 2050 року під загрозою затоплення опиняться міста як Джакарта, Маніла, Бангкок, Ліма, Сінгапур, Балселона та Сідней, а також такі низка американських поселень -Лос-Анджелес, Маямі, Саванна, Гонолулу, Сан-Хуан, Кі-Уест і Сан-Дієго, розташованих поблизу водойм.

А у найближчі 100 років під загрозою затоплення можуть опинитися й низка українських міст – зокрема, через своє географічне розташування можуть постраждати Одеса, Коблеве, Южне та інші населені пункти, пише "Екодія".



Незважаючи на усе це, учені зазначають, що підняття рівня океану можна пристосуватися, якщо протягом усього 21 століття глобальні викиди залишатимуться низькими. Проте система все одно може зазнати великих втрат льоду у Гренландії та Антарктиді. Якщо це станеться, вже до 2200 – 2300 років рівень океану може збільшитися на 3 метри.

Через танення льодовиків та вічної мерзлоти посилиться також ймовірність виникнення нових природних катаклізмів – зсувів, лавин, паводків та пожеж. Потужнішими можуть стати й шторми, бо підвищення рівня океану суттєво посилює штормові сплески.

«Ми говоримо про бурі, які можуть призвести до загибелі людей, втрат майна та руйнування міст», – наголосив у коментарі Washington Post Майкл Оппенгеймер, кліматолог з університету Пристона і один з авторів праці.

Зупинити загрозу

Багато з фатальних змін в океанах і льодовому покриві стаються у частинах Землі, де живе не надто багато людей, тому фатальні кліматичні зрушення не надто помітні для переважної більшості населення. Однак автори праці наголошують, що з часом зміни торкнуться людей по всьому світу.

«Люди у полярних регіонах зазнають змін клімату набагато більше, ніж ми. Проте я думаю, що це – наше майбутнє. Адже усі, хто мешкає за межами цих полярних регіонів, з часом теж зазнаватимуть цих наслідків» – зазначив Тед Шуур, один з авторів проекту звіту та експерт з вічної мерзлоти в Університеті Північної Арізони. Проте уникнути пагубних наслідків ще не пізно.

«Якщо ми стрімко зменшимо викиди парникових газів, наслідки для людей та їхні умови існування усе одно будуть тяжкими, проте потенційно легшими для найбільш вразливих верств населення», - наголосив у прес-релізі Хосунг Лі, очільник IPCC.

Це також допоможе зменшити вплив на екосистеми океану, що забезпечують людство продуктами харчування. А мінімізації інших проблем, на кшталт забруднення повітря, допоможе морським мешканцям впоратися з загрозами навколишнього середовища та забезпечити більш стійкий океан.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus