USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вдалося вперше виростити волосся з допомогою 3D-принтера
Медики навчилися отримувати здорові волосяні фолікули в лабораторії, використовуючи 3D-принтер і складний коктейль білків для стимуляції росту живих клітин.

Американським дерматологів вперше вдалося отримати в лабораторії повноцінний і здоровий волосяний фолікул.

Про це повідомляє 24 канал з посиланням на сайті Медичного центру Колумбійського університету в Ірвайні.

Інноваційна методика може забезпечити нескінченне джерело волосся для трансплантації людям, що страждають від облисіння. Наразі їм пересаджують фолікули з іншим частин тіла.

Дослідники використовували 3D-принтер для роздруківки з біосумісного пластика об’ємної структури, яка створює опору і відповідне для живих клітин мікросередовище.

Крихітні канальці діаметром всього 0,5 міліметра стимулюють фолікул витягуватися, формуючи правильну просторову форму.



Спочатку вони видруковували тривимірну структуру, на якій потім вирощувалися клітини шкіри. В отриману шкіру вводили клітини волосяних фолікулів, які штучно забезпечувалися комплексом сигнальних молекул, факторів росту та інших субстанцій, що стимулюють їх розвиток.

За словами авторів, фолікули формуються досить швидко і в принципі технологія дозволяє вирощувати цілі «волосяні ферми».



Але перш, ніж розробка матиме практичне значення, необхідно провести інші дослідження.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus