USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені зрозуміли, чому корали «фарбуються» у неонові кольори
Вчені виявили, що незвично яскраве забарвлення, яке з’являється у деяких коралів через тепловий стрес, підвищує шанси на повернення симбіотичних водоростей і продовження існування.

Про це пише ScienceAlert, повідомляє ТСН.

На думку дослідників, таке «забарвлення» може стати корисним маркером, який вказуватиме на рифи, які зможуть відновитися від теплового стресу. Також стане легше виявляти ті рифи, які страждають від забруднення азотними добривами.

Знебарвлення рифів відбувається тоді, коли температура морської води піднімається вище критичного рівня. Це може призвести до загибелі рифів.

Глобальне потепління спричиняє усе більше таких температурних сплесків. Так, Великий Бар’єрний риф біля узбережжя Австралії за останні п’ять років пережив три масових знебарвлення, останнє з яких сталося в березні-квітні 2020 року. Якщо такі перепади ставатимуться частіше, то більшість коралових рифів зникнуть вже у найближчі десятиліття.

Деякі корали у разі знебарвлення поводяться незвично. Вони стають не білими, а навпаки набувають яскравого зеленого, червоного або бузкового забарвлень. Цьому сприяє накопичення пігментів, які нагадують зелений флуоресцентний білок, і за нормальних умов служать аналогом сонцезахисного крему для коралів і їх симбіонтів. Досі вчені не знали, із чим пов’язане таке «барвисте знебарвлення» і чи несе воно якусь адаптивну функцію.

Дослідник Йорг Відеман і команда фахівців з Саутгемптонського університету провели лабораторні експерименти з трьома видами коралів і з’ясували, що барвисте знебарвлення допомагає пошкодженому коралу відновитися після втрати фотосинтезувальних симбіонтів.

За відсутності водоростей сонячне світло проникає всередину тканин корала і відбивається від його білого скелета. На підсилений світловий потік клітини, що вижили, захищаються виробленням пігменту, який і робить корал яскраво забарвленим. Вироблення «сонцезахисного шару» не дозволяє світлу проникати глибоко і підвищує шанси на повернення симбіотичних водоростей.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus