USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені зробили унікальні надточні світлини сонця: вони вражають
Дослідники університету Центрального Ланкаширу (UCLan) спільно із співробітниками NASA Маршаллового центру польотів (MSFC) оприлюднили нові унікальні світлини Сонця із найвищою роздільною здатністю, на яких видно, що його зовнішній шар наповнений неймовірними дрібними магнітними нитками з розпеченою плазмою (дуже гарячою формою газу), температура якої досягає мільйона градусів.

Як повідомляє ТСН, такого вчені раніше ніколи не бачили, а такі світлини допоможуть тепер астрономам краще зрозуміти, з чого складається намагнічена атмосфера Сонця.

Нові світлини показали, що в атмосфері Сонця, яка раніше здавалася переважно порожньою або темною, насправді є нитки (пасма), шириною близько 500 км, які наповнені електрифікованими газами.

Зазначається, що зробив такі надточні світлини незвичайний астрономічний телескоп Coronal Imager (Hi-C), який відправили у космос на орбітальній ракеті. Цей телескоп з камерою Hi-C, яка стійка до аномально високих температур, може обирати споруди в атмосфері Сонця розміром 7 км або приблизно 0,01% від розміру самої вогняної зірки, що робить ці зображеннями з найвищою роздільною здатністю.

«Подумайте про це так: якщо ви дивитесь футбольний матч по телебаченню в стандартній чіткості, футбольне поле виглядає зеленим і рівномірним. Дивіться ту саму гру в ультра HD-якості і тоді ви побачите окремі травинки. Так само ми тепер можемо бачити Сонце. Ми помічаємо складові частини, що складають атмосферу зірки», – сказав Роберт Уолш, професор з сонячної фізики університету Центрального Ланкаширу.

Фізичний механізм утворення цих гарячих ниток досі незрозумілий. Наковці наразі намагаються зрозуміти, як вони формуються, і як їх наявність допоможе зрозуміти виверження сонячних спалахів та сонячних бурь, які можуть вплинути на життя на Землі.

Більше того, захоплююче відкриття атмосфери Сонця могло б дати нам краще розуміння потоку енергії через шари Сонця і врешті-решт до Землі. За словами дослідника Тома Вільямса з університету Центрального Ланкаширу, таке розуміння дуже важливе для моделювання та прогнозування поведінки Сонця, яке безперечно впливає на Землю.

Команда дослідників зараз розробляє плани, щоб знову запустити телескоп у космос для подальших досліджень. Вчені сподіваються, що незабаром відкриють динамічний зовнішній шар Сонця у абсолютно новому світлі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus