USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені зняли на відео шестизяберну акулу, яка не змінилася з часів Юрського періоду
Команда морських біологів з Університету штату Флорида здійснила поїздку на Багами на борту дослідницького судна OceanX Aluci.

Метою роботи було чипувати шестизяберну акулу Hexanchus griseus і згодом вивчити її, пише видання Science Alert, інформує Ukr.Media.

Раніше вченим вдавалося спостерігати Hexanchus griseus ближче до поверхні, однак їх поведінка в природних умовах проживання - на глибинах до 2500 метрів, куди не проникає сонячне світло - залишалася таємницею.

Наверх ці глибоководні тупоносі акули, що зустрічаються у водах Атлантики, Індійському і Тихому океанах і досягають восьми метрів у довжину, воліють підніматися тільки в темний час доби.

Зеленоокі шестизяберні акули примітивніші за своїх родичів, у яких спостерігаються по п'ять пар зябер. За словами біологів, Hexanchus griseus майже не змінювалися з часів юрського періоду, коли акули почали еволюціонувати.



Дослідники програми OceanX кілька разів опускалися на дно океану біля острова Ельютера, щоб за допомогою приманки виманити акулу і встановити на неї мітку. Свою задачу вони змогли виконати лише на четверту ніч, чипірувавши самця Hexanchus griseus.

Однак паралельно з цим фахівці зафіксували на відео незвичайне видовище - гігантську самку шестизяберної акули в її природному середовищі існування. Вчені назвали цю подію історичною.



Інформацію з датчиків, встановлених на Hexanchus griseus, команда сподівається отримати через пару місяців - звичайно, за умови, що акула не з'їсть мітку.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus