USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.90
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені знайшли унікальну планету, на якій є вода і відсутній метан
26 Листопада 2018 15:52
0
Науковці з обсерваторії Кека на Гаваях виявили воду на екзопланеті у зоряній системі HR 8799.
Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Science Alert.

"Команда з обсерваторії Кека, яка використовує найсучасніші технології, зробила великий стрибок у спостереженні екзопланет і виявила воду в атмосфері планети в 179 світлових років (від Землі - ред.)", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, в зоряній системі HR 8799 є чотири планети-гіганти - HR 8799 b, c, d та e.
Нове відкриття стосується газового гіганта HR 8799 c, який у сім разів більший за Юпітера. В атмосфері планети є вода і немає метану.

Нові дані науковці отримали завдяки двом телескопічним технологіям. Перша - це адаптивна оптика. Вона нівелює ефект розмиття, створюваний атмосферою Землі. Друга - це спектрометр високої роздільної здатності NIRSPEC, який працює в інфрачервоному світлі.

Система HR 8799 - це перша система з кількома планетами, яка була сфотографована безпосередньо завдяки новій оптиці.
Після цього зображення можуть бути проаналізовані для визначення хімічного складу атмосфери. Тут відбувається спектроскопія.

Об'єднавши спектральную спектрометрію L-діапазону з адаптивною оптикою, вчені подолали труднощі спостереження за планетою. Вони змогли зробити найбільш точні виміри планети, які підтверджують наявність води і відсутність метану.

"Цей тип технологій - саме те, що ми хочемо використовувати в майбутньому, щоб шукати ознаки життя на планеті, подібної до Землі. Ми ще не там, але просуваємось уперед", - сказав доцент кафедри астрономії Каліфорнійського технологічного інституту та співавтор нового дослідження Дімітрі Маувет.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus