USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені знайшли у бурштині мурах-вампірів, які проколювали жертву «рогом»
Палеонтологи описали новий вид мурах крейдового періоду – з парою гострих лез на щелепах, укріпленим металами рогом й схильністю до вампіризму.

Група копалин перетинчастокрилих Sphecomyrminae існувала близько 100 млн років тому. У жодного з мешканців мурах не збереглося такої анатомії щелепи з мандибулами – верхніми щелепами, – витягнутими у значні і гострі леза.

Таким був зразок, знайдений Філіпом Барденом та його колегами з Інституту технологій, Нью-Джерсі в Ньюарку в шматочку бурштину, датованому крейдяним періодом – приблизно 98 млн років тому. Опис нового виду Linguamyrmex vladi публікує журнал Systematic Entomology, передає Naked Science, інформує Уніан.

За словами авторів статті, розташування щетинок навколо ротового апарату комахи нагадує сучасних мурах-одонтомахусів, мандибули яких влаштовані як капкани, що миттєво й автоматично замикаються на жертві. Можливо, так діяли й "ротові леза" L. vladi, спрацьовуючи при стимулюванні ротових щетинок і вражаючи жертву рухом вперед і вгору – туди, де їх зустрічав потужний і гострий ріг.

Всіриси L. vladi окремовжезустрічалисяфахівцям, алетакакомбінаціятрапляєтьсявперше. Крім лез-мандибул і металізованого рогу, вони могли бути навіть кровопивцями. Барден і його співавтори зазначають, що складна форма щелеп може вказувати на полегшення струму гемолімфи (аналога крові у комах) з пробитої жертви у ротовий отвір. У тому ж зразку бурштину вчені знайшли останки жука – можливо, жертву такого вампіризму.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus