USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені знайшли три гігантських каньйони в Антарктиці
Інтернаціональна група вчених виявила три глибоких каньйони, які були невидимі з поверхні через шар льоду та снігу.

Тільки наявність спеціального радара дозволила зробити відкриття, передає НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на «Бі-бі-сі».

Каньйони представляють собою так звані трогові долини – поглиблення, що утворилися в результаті руху льодовика. Найімовірніше, подібний рельєф сформувався за часів попереднього льодовикового періоду, коли лід, що заповнював весь континент, створював химерні природні форми.

Протяжність найбільшого з виявлених каньйонів становить понад 300 км, а ширина – 15 км. Решта по довжині майже вдвічі менше. Всі вони знаходяться під товщею льоду на глибині близько 2 км. Ділянки розташовуються на так званому льодорозділу – лінії, що розділяє льодовик на частини, рух льоду в яких направлено в різні боки. Він тягнеться від Південного полюса до узбережжя Східної Антарктики.

«Ці долини задають напрямок руху льоду від центру континенту до узбережжя», – розповіла співробітник Нортумбрійського університету Кейт Вінтер, яка брала участь в дослідженні. «Таким чином, якщо кліматичні умови в Антарктиці зміняться, а фахівці підозрюють, що так воно і буде, то можна очікувати, що по цих каналах лід швидше потрапить в океан. Тому виявлення їх існування так важливо для нас”, – додала вона.

Відкриття було зроблено в рамках проекту PolarGAP – з жовтня 2015 по жовтень 2017 року полярних регіонах планети вчені з різних країн досліджували гравітаційне поле Землі і висоту поверхні Антарктики за допомогою новітніх радіолокаційних систем. Проект частково спонсорувало Європейське космічне агентство, яке хотіло виміряти рельєф тих ділянок планети, які поки не можуть бути охоплені супутниками.

Надалі вчені планують створити комп’ютерну модель, яка дозволить спрогнозувати, як саме буде рухатися лід в разі потепління клімату.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus