USD 41.60 41.87
  • USD 41.60 41.87
  • EUR 41.50 41.87
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені знайшли «перемикач» у мозку мишей, щоб викликати заціпеніння на вимогу
Дослідники сподіваються навчитися штучно вводити у заціпеніння людей.

Під час двох окремих досліджень вчені виявили «перемикачі» мозку, які спричиняють у мишей стан заціпеніння, подібний до зимової сплячки.

Це відкриття може показати, як ввести інших тварин в той же стан, адже це може бути корисно для організму.

Про це повідомляє ТСН.

Коли тварина впадає в заціпеніння, фізіологічна активність його тіла знижується; це характеризується зниженою температурою тіла і швидкістю метаболізму. Нижча температура тіла зберігає енергію – це корисно, коли їжа не така збагачена корисними елементами, як взимку.

Вчені вже знали, що певні частини мозку активно беруть участь в терморегуляції, що необхідно тваринам для досягнення глибокого сну, але ці останні дослідження значно розширили розуміння нейронів, які відіграють центральну роль в цьому процесі.

Коли мишей позбавляють їжі на 24 години або близько того, вони природним чином впадають в заціпеніння для економії енергії – функція, яку дослідники можуть використовувати в своїх інтересах.

У першому дослідженні вчені досліджували групу нейронів в гіпоталамусі, які називають нейронами Q. Команда виявила, що коли стимулюються нейрони Q, вони викликають щось подібне до глибокого сну у мишей протягом понад 48 годин, знижуючи температуру тіла і обмін речовин – це значно довше, ніж природний цикл заціпеніння у мишей. Згодом тварини повертаються до нормального стану без ознак хвороби.

В окремому другому дослідженні інша група дослідників змогла генетично помітити і ідентифікувати нейрони, які були активовані в гіпоталамусі за потраплянні мишей в заціпеніння, і активувати їх – ще раз викликаючи заціпеніння – після того, як миші харчувалися і їх температура тіла знову прогрілася.

Біологічна здатність знижувати споживання енергії і сповільнювати метаболізм на вимогу потенційно дуже корисна. Якщо буде знайдено спосіб безпечно запускати подібний до сплячки стан у людей, це могло б допомогти організму пережити те, що в іншому разі могло б призвести до серйозного пошкодження або смерті.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus