USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.60 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Науковці знайшли неочікуваний спосіб поліпшення зору без операцій
Нове дослідження показало, що поліпшити зір можна за допомогою щоденної трихвилинної профілактики глибоким червоним світлом.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на IFL Science.

Сітківка людини містить два види фоторецепторів клітин, відомих як палички і колбочки через їхні відповідні форми. Палички розташовані навколо краю сітківки і забезпечують периферичний зір, а також допомагають бачити в умовах низької освітленості, а колбочки дають кольоровий зір.

Обидва типи клітин мають високі енергетичні потреби і отримують цю енергію у вигляді сполуки, званої аденозинтрифосфатом (АТФ), яка виробляється мітохондріями. Проте, починаючи з 40 років, мітохондрії починають функціонувати менш ефективно, що означає, що для паличок і колбочок стає менше енергії, і зір згодом починає погіршуватися.

Раніше було виявлено, що довгохвильове світло від 650 до 1000 нанометрів, що має яскраво-червоний колір, поліпшує мітохондріальні характеристики, тому автори дослідження вирішили з’ясувати, чи можна його використовувати для відновлення зору у літніх людей.

Для проведення дослідження команда набрала 24 добровольців віком від 28 до 72 років, жодний з яких не страждав на захворювання очей. Учасники пройшли серію тестів, призначених для визначення якості роботи паличок і колбочок.

Чутливість паличок перевірялася в темряві, де потрібно було знайти тьмяні джерела світла. Для перевірки колбочок використовували розмиті кольорові літери на неконтрастному тлі.

Потім учасникам дали дешевий світлодіодний ліхтарик, який випромінював глибоке червоне світло з довжиною хвилі 670 нанометрів, і попросили дивитися на нього по три хвилини на день протягом двох тижнів. Це також можна було робити із заплющеними очима, тому що повіко не відфільтровує червоне світло.

Коли в кінці цього періоду були повторно проведені тести, учасники старші за 40 років продемонстрували значно поліпшену функцію колбочок у середньому на 22%. Ця підвищена колірна чутливість була особливо виражена в синьому кінці спектру, що і слід було очікувати, адже на цей діапазон колірного зору особливо впливає зниження мітохондрій.

Технологія дешева у виготовленні, а це значить, що вона може бути доступна в недалекому майбутньому. Пристрої коштують близько 12 фунтів стерлінгів (396 грн).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus