USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені виявили найдавніший малюнок тварини в історії людства. Фото
Згідно з новим дослідженням, найстаріший з відомих малюнків тварин в світі – це 45500-річна свиня на стіні печери в Індонезії.

Картина, намальована червоною мінеральною охрою, показує профіль істоти, яка ймовірно, є бородавчастою свинею Сулавесі, впевнені вчені з Австралії.

«Ці свині все ще зустрічаються там і сьогодні, хоча їх кількість постійно зменшується», – сказав учасник дослідження Адам Брамм, професор археології Австралійського дослідницького центру еволюції людини при Університеті Гріффіта.

Знахідка дає більше доказів того, що давня Індонезія була важливою точкою для наскального мистецтва, і що «перші традиції наскального мистецтва, ймовірно, не виникли в Європі льодовикового періоду, як передбачалося раніше».

З небагатьох малюнків свиней у вапняковій печері Leang Tedongnge найкраще зберігся найстаріший. На ньому зображена велика свиня розміром приблизно 136 на 54 сантиметри з обрисами двох людських рук, намальованими над її крупом.
Брамм сказав, що бородавчасті свині Сулавесі унікальні для цього острова — вони розвивалися там ізольовано сотні тисяч років тому. Археологічні дані свідчать про те, що люди полювали на цих свиней і навіть приручили їх.

«Отже, здається очевидним, що стародавні люди тісно взаємодіяли з цією свинею на різних рівнях протягом дуже тривалого періоду часу. Стародавні художники, здається, були одержимі бородавчастими свинями, що, не дивно, з огляду на їх економічне значення», — сказав Брамм.

Щоб визначити дату створення наскального малюнка, команда досліджувала зразки кількох мінералів кальциту, які «виросли» на свинях після того, як їх розфарбували. Дослідники зробили це за допомогою датування урану і торію. Коли дощова вода просочується через вапнякову печеру, вона розчиняє уран, який з часом розпадається і перетворюється на елемент торій. Вимірюючи співвідношення урану і торію в кожному зразку мінералу, вчені визначили, коли мінерали почали рости над картинами.

Цей метод показав, що свиня з Leang Tedongnge була віком не менше 45 500 років.

Свиня Leang Tedongnge — не тільки найстаріше відоме наскальне зображення тварини, а й «найраніший відомий репрезентативний твір мистецтва в світі» і, можливо, найбільш раннє свідчення існування сучасної людини на Сулавесі, якщо припустити, що саме сучасні люди, а не близький родич людини, такий як денисівці, намалювали цих свиней.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus