USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені знайшли гігантську акулу, яка світиться в темряві
Біля берегів Нової Зеландії вчені виявили найбільшу акулу, яка здатна світитися в темряві. Кайтфінова акула з довжиною тіла до 180 см на сьогодні є найбільшим із відомих хребетних, що світяться.

Її та ще два види біолюмінесцентних (здатних світитися, – ред.) глибоководних акул – чорночеревну та південну – помітили в січні минулого року на височині Чатем на схід від Нової Зеландії, пише BBC.

Раніше ці види акул уже були відомі морським біологам, проте їхню здатність до світіння виявили нещодавно. Вони випромінюють світло завдяки сотням світлових клітин – фотофорів, розташованих у шкірі. За словами дослідників, люмінесцентні ділянки в акул розташовані уздовж черева, боків та на спинному плавці.

Акули проживають у сутінковій зоні океану на глибині від 200 до 1000 метрів, куди практично не проникає сонячне світло.

Знизу акули добре виділяються на тлі яскравої поверхні води, що робить їх беззахисними перед хижаками або іншими загрозами, що перебувають під ними. Дослідники припустили, що люмінесцентне черево допомагає їм маскуватися від загроз, які можуть вдарити знизу.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus