USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені зможуть контролювати агресію тварин
Шведські дослідники виявили у мишей маловивчену групу нейронів, підвищена активність яких може бути пов'язана з агресією. Пригнічуючи їх дію, фахівці змогли контролювати поведінку гризунів, пише Naked Science.

Дослідники змогли взяти під контроль агресивну поведінку тварин за допомогою методів оптогенетики. Це дозволило буквально керувати мишами, штучно пригнічуючи вже готову виплеснутися агресію або запускаючи її в ситуаціях, коли зазвичай гризуни її не виявляють.

«Агресивні» нейрони знаходяться в гіпоталамусі, в одному з десятків його ядер - окремих груп клітин, що відповідають за спеціалізовані функції цієї частини мозку. Премамілярне ядро ​​розташоване в задній частині гіпоталамуса і, як вважається, залучено до реалізації агресивно-оборонних реакцій. І дійсно: дослідники показали, що переміщення нового самця в клітку з мишами викликає агресивну реакцію «корінних» мешканців та активацію нейронів премамілярного ядра гіпоталамуса.

Вчені також вивели ГМ-тварин, у яких роботу цих нейронів можна було контролювати імпульсами лазера. Така поведінка у них існує не стільки для заподіяння реальної шкоди супротивнику, скільки для «з'ясування стосунків» і взаємного положення в ієрархії. Класичний тест полягає в тому, щоб запустити пару самців в трубу або інший вузький лаз з протилежних сторін: менш агресивний і низькокоранговий поступиться шляхом, відповзаючи назад. Однак придушення нейронів премамілярного ядра у більш високорангового самця або стимуляція їх у низькорангового дозволяє вченим довільно змінювати їх ієрархічний статус.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus