USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені з’ясували, що рани отримані вдень заживають швидше
10 Листопада 2017 16:19
0
Британські вчені підрахували, що нічні опіки заживають в середньому за 28 днів, а опіки, отримані в світлий час доби, - всього 17.

Цей феномен виявили лікарі з Лабораторії молекулярної біології в Кембриджі, які вивчали процес загоєння ран 118 опікових пацієнтів. Вчені пояснюють різну швидкість відновлення різною швидкістю регенерації клітин, передає Вокруг Света.

Лабораторні дослідження показали, що фібробласти, тобто клітини сполучної тканини організму, по-різному працюють протягом доби. Вони грають важливу роль в загоєнні ран, а їх основною функцією є синтез компонентів міжклітинної речовини.

Ці клітини першими реагують на отриману рану, сприяючи загоєнню. Але ефективно працюють вони в основному вдень, а вночі, як і весь організм, відпочивають.

Підвищити ефективність методів лікування, на думку вчених, можна за допомогою гормональних препаратів, таких як гідрокортизон. Вони активізують роботу клітин в нічний час.

Крім того, біологічний годинник кожного живого організму працює за індивідуальним графіком, тому є сенс заздалегідь планувати проведення хірургічних операцій на той час, коли клітини пацієнта особливо активні.

За словами доктора Джона Блейкли з Манчестерського університету, «загоєння ран пацієнтів обходиться національній системі охорони здоров'я в £ 5 млрд ($ 6,5 млрд), що частково пов'язано з відсутністю ефективних методів лікування».

Попередні дані дослідження ще належить неодноразово довести і провести серію клінічних випробувань.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus