USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені заявили, що знайшли у Камбоджі стародавнє «загублене місто» Кхмерської імперії
Махендрапарвата була однією з перших столиць імперії.

Вчені заявили, що визначили місце розташування стародавнього «загубленого міста» у Камбоджі.

У рамках проєкту, що триває протягом багатьох років, міжнародна група вчених використовувала повітряне лазерне сканування та наземні зйомки для картографування Махендрапарвати, повідомляє ТСН.

Махендрапарвата була однією з перших столиць Кхмерської імперії, яка існувала з 9 по 15 століття нашої ери, але значна частина того, що ми знаємо про це місто, походить з написаних джерел. Тому його називали «загубленим містом».

Вчені припустили, що місто розташоване на плато Пном Кулен, приблизно в 48 кілометрах на північ від міста Сіємреал, але доказів цього було складно знайти. Плато є віддаленим, важкодоступним, покритим рослинністю і, можливо, замінованим режимом «червоних кхмерів» у 1970-х.

Зараз вчені кажуть, що точно визначили місце розташування Махендрапарвати.

«Ми підтверджуємо гіпотезу, виходячи з накопиченого масиву доказів, що Махендрапарвата – столиця Кхмерської імперії з восьмого по дев’яте століття – розташована на масиві Пном Кулен», – йдеться у звіті, опублікованому у журналі «Antiquity».

Дослідники використовували повітряне лазерне сканування, яке мало «унікальну здатність» бачити «рослинність та надавати моделі лісового ґрунту високої роздільної здатності», йдеться у повідомленні.

Вченим довелося скласти карту місцевості за допомогою двох окремих операцій – спочатку в 2012 році, яка охоплювала близько 37 квадратних кілометрів, і у 2015 році, охоплюючи весь гірський хребет площею 975 квадратних кілометрів.

Результати аерофотографування разом із інформацією, зібраною на місцях, були використані для створення карти міста. На карті детально розміщено такі об’єкти, як незакінчене водосховище, кілька дамб, огороджувальні стіни храмів і навіть палац.

На карті показано, що місто використовувало містобудівне планування, «складну гідравлічну систему» та інші тогочасні нововведення, йдеться у повідомленні.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus