USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені випробували протез пам'яті
Завдяки винаходу університету Південної Каліфорнії, пацієнти з нейродегенеративними захворюваннями змогли краще запам'ятовувати, передає Вокруг Света.

Поліпшення пам'яті - перспективний напрямок сучасної нейрофізіології. Минулого місяця американські дослідники випробували мозковий імплантат, який посилив здатність до запам'ятовування слів у середньому на 15 відсотків. Робота, представлена ​​вченими з університету Південної Каліфорнії і медичного центру Уейк-Форест, допомогла пацієнтам з нейродегенеративних захворюваннями підвищити ефективність епізодичній пам'яті на 37 відсотків.

Нове дослідження сфокусувалася на короткочасній пам'яті, оскільки вона найчастіше страждає при хворобі Альцгеймера, інсульті та травмах голови. Медики відібрали добровольців, які взяли участь в картуванні мозку за допомогою електродів, які містилися в різні відділи для визначення проблемних зон. Для того, щоб впливати на нейрони гіпокампу, відповідальні за епізодичну пам'ять, фахівці використовували електронну систему, засновану на нелінійній математичній моделі MIMO - багатопотокова передача даних.

Спочатку дослідники записали нейронні «коди» під час початкової вправи. Пацієнтам показували один колір і через деякий час просили вибрати його ж із запропонованих на екрані. Вчені аналізували дані з електродів тих, хто дав правильні відповіді, і синтезували код, заснований на MIMO, для правильної роботи пам'яті. Цей код відтворювали при повторних тестах, які виявили поліпшення епізодичної пам'яті на 37 відсотків.

У другому тесті учасникам показували кілька фотографій, а через кілька хвилин просили вказати на них серед чотирьох або п'яти інших зображень. Потім знову записували код правильних відповідей. Через 75 хвилин процедура повторилася із застосуванням цього коду - результат покращився на 35 відсотків.

Керівник дослідження Роберт Хемпсон докладніше розповів про результати: «Ми показали, що можемо підтримувати і покращувати здатності самих пацієнтів. Навіть коли пам'ять людини порушена, є можливість знайти моделі належного функціонування та відокремити їх від помилкових. Ми допоможемо людям використовувати тільки правильні шаблони для формування нових спогадів. Тим самим простимулюємо вроджений хист, а не замінимо їх. У майбутньому сподіваємося допомогти пацієнтам утримувати вже придбані спогади».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus