USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені вимагають повернути Плутону статус планети
Причина, по якій Плутон позбавили статусу планети, не знаходить обгрунтування в науковій літературі, посилається Свідок на нові дослідження опубліковані в журналі Icarus.

У 2006 р Міжнародний астрономічний союз (International Astronomical Union, IAU), глобальна група експертів в області астрономії, прийняла нове визначення поняття «планета», що вимагає, щоб планета неодмінно «очищала» свою орбіту, будучи головною діючою гравітаційної силою на цій орбіті.

Так як гравітація Нептуна впливає на прилеглу планету Плутон, а крім того, разом з Плутоном по одній і тій же орбіті рухаються хмари газів і об’єкти поясу Койпера, то це означає, що Плутон не відповідає критеріям визначення планети. Однак в новому дослідженні, опублікованому онлайн в середу, планетолог з Університету Центральної Флориди, США, Філіп Мецгер (Philip Metzger) повідомляє, що цей стандарт для класифікації планет не знаходить обгрунтування в науковій літературі.

Мецгер, що є головним автором цього нового дослідження, провів огляд наукової літератури за останні 200 років і виявив лише одну публікацію – від 1802 року – в якій використовується вимога про необхідність очищення орбіти для класифікації планет, причому ця вимога базувалося на міркуваннях, які не знайшли підтвердження в ході пізніших досліджень.

Вчений сказав, що такі супутники планет, як Титан, супутник Сатурна, і Європа, супутник Юпітера, іменувалися в астрономічному співтоваристві планетами з часів Галілея.
«Визначення IAU говорить нам, що фундаментальний об’єкт планетології, планета, повинна визначатися на базі концепції, яку ніхто не використовує в своїх дослідженнях, – сказав Мецгер. – І це визначення позбавляє планетного статусу другу після Землі найбільш цікаву і складну в геологічному плані планету Сонячної системи! »

Відповідаючи на питання «що робити?», Мецгер пропонує визначати планету на підставі її власних, невід’ємних характеристик, замість того щоб використовувати динамічні характеристики, пов’язані з орбітою планети, яка, взагалі кажучи, може змінюватися з часом. Такою невід’ємною характеристикою, на думку вченого, є маса, а критерієм, що визначає приналежність небесного тіла до класу планет – критична маса, після досягнення якої тіло під дією власної гравітації набуває сферичної форми, що свідчить про планетну природу цього тіла.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus