USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені виявили найдавнішу планету у Всесвіті, схожу на Землю
Гаряча кам’яниста Суперземля поруч з однією з найстаріших зірок в галактиці застала зненацька команду вчених, що займаються полюванням за планетами.

Виявилося, планети дійсно можуть жити дуже довго – навіть за космічними мірками.

Про це повідомляє Каліфорнійський університет у Ріверсайді, передає ТСН.

На орбіті однієї з найстаріших зірок галактики (помаранчевого карлика TOI-561) в 280 світлових роках від Землі, астрономи виявили три екзопланети. Одна з них в 1,5 раза більша за Землю і рухається з запаморочливою швидкістю навколо зірки – орбіта становить всього 10,5 години.

Очевидно, що на екзопланеті, розташованій так близько до своєї зірки, навряд чи буде життя, навіть якщо вона кам’яниста, як Земля, Венера і Марс. Температура на її поверхні становить 2200 градусів, а на денному боці хлюпотітиме океан магми.

Вік всієї зоряної системи оцінюється приблизно в 10 мільярдів років. Вона більш ніж удвічі старша від Сонячної системи і майже є ровесницею нашого Всесвіту. Це свідчить про те, що екзопланети можуть залишатися стабільними протягом дуже довгого часу.

Щільність планети приблизно така ж, як у Землі – близько п’яти грамів на кубічний сантиметр.
«Це дивно, оскільки ми очікували, що щільність буде набагато вищою. Це узгоджується з уявленням про те, що планета надзвичайно стара», – пояснив планетарний астрофізик Стівен Кейн з Каліфорнійського університету в Ріверсайді.

Все тому, що більш важкі елементи у Всесвіті – метали важчі від заліза – виковуються в серцях наднових зірок, в самому кінці життєвого циклу зірки і в зіткненнях між масивними мертвими зірками. Тільки після того, як зірки помруть і рознесуть ці елементи в космос, з них можна буде сформувати інші об’єкти. Виявлення планет, подібних TOI-561 b, може допомогти знайти давні скелясті екзопланети.

«Хоча ця конкретна планета на сьогоднішній день навряд чи буде заселена, вона може бути передвісником безлічі скелястих світів, які ще належить відкрити навколо найстаріших зірок нашої галактики», – пишуть вчені.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus