USD 41.60 41.95
  • USD 41.60 41.95
  • EUR 41.60 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Навколо цілого континенту: вчені виявили величезну мережу підводних річок
Австралійські дослідники виявили безпрецедентну систему підводних річок, прихованих від очей поблизу континентального шельфу Австралії.

Про це повідомляє Новое Время.

Це явище, яке називається щільними водними каскадами шельфу, мабуть, оточує більшу частину країни, відзначають океанографи.

«Це найзначніше відкриття для прибережної океанографії за останні десятиліття не тільки в Австралії, але і у всьому світі», – каже океанограф Чари Паттіаратчі з Університету Західної Австралії.

Щільні водні каскади шельфу (DSWC) є результатом зміни щільності води поблизу берега. Спекотного літа через менший приплив прісної води і випари прибережної води Австралії стають більш солоними. Коли погодні умови прохолодні, важка солона вода «тоне». Під дією сили тяжіння густа вода тече в море уздовж морського дна – фактично це підводна річка на дні океану.

Процес вивчався раніше – особливо в водах навколо австралійського узбережжя – але до сих пір ніхто не усвідомлював, що Австралія, схоже, демонструє унікальний випадок цього явища. яке оточує майже весь континент.

«Це відкриття стало результатом величезного набору даних, зібраних з використанням океанських планерів IMOS за більш ніж десятиліття ... що еквівалентно тому, щоб проводити в морі більше 2500 днів. Це дозволило нам вивчити дані з різних районів Австралії, а також вивчити сезонні коливання», – пояснює провідний автор і фізичний океанограф Танзіха Махаджабін.

Результати, отримані в період між 2008 і 2019 роками з більш ніж 126 місій підводних апаратів в восьми різних регіонах, показують, що це явище носить сезонний характер, досягаючи максимуму в зимові місяці через втрату тепла на мілководді.

Підводні потоки впливають на якість води на внутрішньому континентальному шельфі і на глибоководні екосистеми за його межами. Більш щільні солоні води переносять велику кількість частинок, що вимиваються наземними річками.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus