USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені виявили, що собаки для навігації використовують магнітне поле Землі
Собаки навіть в абсолютно незнайомому місці можуть відшукати шлях.

Вчені виявили, що собаки можуть використовувати магнітне поле Землі для навігації.

Про це пише ТСН з посиланням на Science Alert.

Вперше чеські вчені знайшли докази того, що ікла можуть відчувати і бути «навігатором», використовуючи слабке магнітне поле Землі.

Як саме вони це роблять досі незрозуміло, але, схоже, магніторецепція справді є у собак, як і у багатьох інших тварин, включно з птахами, саламандрами і жабами. Цей прихований талант в собак давно підозрювали, але ніколи не досліджували детально.

Кілька років тому вчені в Чехії виявили, що собаки мають тенденцію випорожнюватися і мочитися за віссю північ-південь, припускаючи, що вони здатні відчувати магнітне поле Землі; тепер аналогічна команда з того ж університету знайшла докази того, що і їхня розвідка відбувається у такий ж спосіб.

Ізолювати одне почуття під час тестування собаки складно, але дослідники придумали оригінальний спосіб. Використовуючи дані GPS і відеозаписи на екшн-камерах, вони спостерігали, як 27 мисливських собак з десяти порід проводили «самонавідні» випробування в 62 різних лісових місцях.

Від 2014 до 2017 року собаки виконали понад 600 випробувань, вирушили на пошуки і повернулися до своїх господарів.

Вчені помітили, що під час скаутингу собаки кілька разів пробігали 20-метрову дистанцію від північного до південного напрямку і назад, і лише після цього починали шлях до місця, де їх випустили на прогулянку.

Ймовірно, ці «пробіжки» допомагали собакам «налаштувати компас», щоб орієнтуватися на місцевості. Ці дії є свідченням про розвиненість магніторецепції у собак.

Після цього провели ще кілька випробувань, у яких собаки діяли у такий самий спосіб. Це довело, що вони орієнтуються на місцевості за допомогою магнітнорецепції.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus