USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені виявили найдавніший колір у світі
Вчені виявили найдавніший колір у світі – яскраво-рожевий.

Пігменти були виявлені у породах, яким 1,1 млрд років. Вони зберігалися у сланцевому родовищі, під пустелею Сахара, у басейні Таудені у Мавританії, на заході Африки, – інформує ZiK з посиланням на Guardian.

«Звичайно, ви можете сказати, що все має певний колір, – сказав провідний дослідник, доцент Йохен Брокс з Австралійського національного університету. – Те, що ми знайшли, є найстарішим біологічним кольором».

«Знайдені молекули належали мікроскопічним організмам, адже у той час тварин не існувало», – додав він.



Кольори були виявлені аспіранткою Нур Гуенелі, яка роздробила породи у порошок, а потім проаналізувала молекули стародавніх організмів, що містилися у ньому.

«Яскраво-рожеві пігменти – це молекулярні скам’янілості хлорофілу, які виробляли стародавні фотосинтезуючі організми, що населяли океан, який давно зник», – повідомила вона у заяві.

Австралійський національний університет отримав ці породи від нафтової компанії, яка шукала родовища нафти у районі Сахари близько 10 років тому, сказав Брокс.

«Вони просвердлили отвір на глибину кілька сотень метрів та потрапили на сланцеві породи, – сказав вчений. – Виявилося, що їм 1,1 млрд років».

Брокс додав, що відкриття допомагає у вирішенні «дуже великої загадки щодо виникнення життя», а саме – чому великі, складні істоти з’явилися в історії Землі так пізно.

Хоча Землі близько 4,6 млрд років, Брокс сказав, що твариноподібні істоти виникли лише близько 600 млн років тому.



Коли дослідники проаналізували структуру рожевої молекули, вони виявили, що її створили крихітні ціанобактерії.

«Вони були основою ланцюга живлення, – сказав він. – У сучасному океані основою харчового ланцюга є мікроскопічні водорості, які, у свою чергу, у 1000 разів перевищують за розміром ціанобактерії».

«І вам потрібні ці більші частинки, як джерело їжі великих істот. Коли дивишся на наші молекули, стає зрозуміло... у той час не існувало джерела їжі для великих істот», – додав дослідник.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus