USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені виявили гори в надрах Землі
Міжнародна група дослідників знайшла гори і інші утворення в шарі, що знаходиться на глибині приблизно 660 км всередині Землі.

Ці незвичайні гори розташовані в шарі, який розділяє верхню і нижню мантії нашої планети, повідомляє Новое Время з посиланням на агентство Сіньхуа.

У дослідженні брали участь співробітники Інституту геології і геофізики Академії наук Китаю, Каліфорнійського технологічного інституту, Прінстонського університету та інших науково-дослідних установ. Нове відкриття було зроблено на основі аналізу сейсмологічних даних, отриманих після руйнівного землетрусу магнітудою 8,2, що стався в 1994 році в Болівії. Він став другим найсильнішим глибинним підземним поштовхом в історії.

Земля має три шари: кору, мантію і ядро. Ударні хвилі, породжувані потужними землетрусами, в першу чергу впливають на мантію і поширюються в усіх напрямках через ядро в протилежну частину планети і назад, що надає цінні дані для досліджень в сфері наук про Землю.

Подібно світловим хвилям, які відбиваються від дзеркала або переломлюються через призму, сейсмічні хвилі також можуть відображатися або переломлюватися при зіткненні з шорсткостями або бар'єрами під час проходження через скелі під нашими ногами, пояснили вчені.

За допомогою суперкомп'ютерного кластеру "Тигр" в Прінстонському університеті дослідники змоделювали складну поведінку хвиль в глибоких шарах Землі.

Як показали статистичні моделі, розсіюються сейсмічні хвилі зіткнулися з утворенням на глибині 660 км всередині Землі, яке міцніше її поверхневого шару. Це змусило вчених припустити, що там існують великі гірські масиви. Можливо, ці підземні гори за розміром більше будь-якого об'єкта на поверхні планети.

Наявність "нерівностей" під Землею має велике значення для розуміння того, як Земля сформувалася і продовжує функціонувати, а також дозволяє по-новому пояснити, що сталося з древніми тектонічними плитами, які опустилися в мантію.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus