USD 41.50 41.80
  • USD 41.50 41.80
  • EUR 41.55 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені виявили другий вид птахів, який може впадати в сплячку
Ці птахи постійно проживають над кліматичною лісовою лінією на висоті від 1000 до 2900 метрів у горах Південного острова.

Вони харчуються комахами, але взимку живуть при температурі навколишнього середовища значно нижчою нуля і в умовах великої кількості снігу.

Про це повідомляє «Урядовий кур’єр».

Температура їх тіла і швидкість метаболізму сильно варіюються. Скелястий кропив’яник регулює температуру тіла: коли вона опускається нижче 9,4 градусів, температура його тіла підвищується до 36,4, а при потеплінні знову повертається до 36. Швидкість його метаболізму при похолоданні знижується на 30-35%.

Харчові звички новозеландських скелястих кропив’яників, їх входження в заціпеніння і постійне перебування в жарких умовах дозволяють припустити, що ці пернаті можуть впасти у сплячку.

Вони відрізняються від інших горобиних насамперед тим, що їх температура тіла і швидкість обміну речовин нестабільна, у них є схильність до розвитку нелітаючого стану. Однак у вчених немає доказів того, що ці пернаті знаходяться у заціпенінні протягом тривалого періоду часу.

Нині єдиним у світі птахом, який впадає в сплячку, є каліфорнійський козодой – цей птах активний у нічний час, а в холодні зимові місяці він ховається в щілини між каменями. Нормальна температура його тіла – 35-45,5 градусів, але під час сплячки вона опускається до 20 градусів і нижче, якщо стає холодно. Так птах економить енергію, одержувану із запасів жиру.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus