USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.70 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені вперше зняли на відео, як мозок очищається від мертвих нейронів
Відомо, що мозок має систему «утилізації відходів», яка запобігає засміченню мертвими і токсичними нейронами біологічних шляхів.

Тепер вченим вдалося вперше зафільмувати процес в лабораторних тестах на мишах.

Про це повідомляє ТСН.

«Це вперше, коли цей процес спостерігається в мозку живих істот», - невролог Хайме Груцендлер з Єльської школи медицини в Коннектикуті

Ці результати можуть навіть допомогти у лікуванні вікових порушень мозку і неврологічних розладів. Як тільки науковцям стане більше відомо про те, як повинне працювати очищення мозку, вчені можуть краще проводити діагностування, коли щось йде не так.

Команда зосередилася на гліальних клітинах, відповідальних за виконання роботи з очищення мозку; вони використовували техніку, названу 2Phatal, для впливу на одну клітину мозку для апоптозу (загибелі клітин) у миші, а потім слідували за маршрутом гліальних клітин з використанням флуоресцентних маркерів.

«Замість того, щоб бити по голові молотком і викликати тисячі смертей, спонукання до загибелі однієї клітини дозволяє нам вивчати те, що відбувається відразу після того, як клітини починають вмирати, і спостерігати за багатьма іншими залученими клітинами. Це було неможливо раніше. Ми можемо з великою ясністю показати, що саме відбувається, і зрозуміти цей процес», - розповідає невролог Гайме Груцендлер.

Було показано, що три типи гліальних клітин – мікроглія, астроцити і клітини NG2 – беруть участь в високо зкоординованому процесі видалення клітин. Він видаляє як мертвий нейрон, так і будь-які сполучні шляхи до іншої частини мозку.

Дослідники спостерігали, як одна мікроглія охоплює тіло нейрона і його основні гілки (дендрити), в той час як астроцити призначалися для видалення менших сполучних дендритів. Вони підозрюють, що NG2 може допомогти запобігти поширенню мертвих клітин.

Вчені також продемонстрували, що якщо один тип гліальних клітин з якої-небудь причини пропустить мертвий нейрон, інші типи клітин візьмуть на себе свою роль в процесі видалення відходів - припускаючи, що між гліальними клітинами відбувається зв'язок. Ще одним цікавим результатом дослідження було те, що мозок миші старшого віку був менш ефективним у видаленні мертвих нервових клітин.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus