USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені вперше знайшли рак у динозавра, який жив 77 мільйонів років тому
Вчені з Королівського музею Онтаріо і Університету Мак-Мастера вперше виявили сліди раку в рештках динозавра.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на FL Science.

Коли у 1989 році в Провінційному парку Динозаврів, Альберта, виявили ​​малогомілкову кістку з Apertus Centrosaurus, експерти помітили пошкодження, однак подумали, що це перелом, який частково зажив.

Проте, відвідавши Королівський музей Тіррелл 2017 року, доктор Девід Еванс з Королівського музею Онтаріо побачив кістку і забрав для подальшого вивчення.

Еванс зібрав команду вчених з різних галузей, щоб використовувати сучасні медичні технології для оцінки того, що вони знайшли. Використовуючи комп’ютерну томографію з високою роздільною здатністю для візуалізації окремих клітин пухлини, команда порівняла побачене з зображеннями остеосаркоми кістки 19-річної дитини, у якої була ампутована нога.

Остеосаркома – це злоякісний рак кісток, який вражає близько тисячі американців на рік, особливо підлітків. Після розгляду трьох альтернативних пояснень, команда дійшла висновку, що динозавр перебував в такому ж стані.

«Велика інвазія раку по всій кістці дозволяє припустити, що він зберігався протягом значного періоду життя тварини і міг проникати в інші системи організму. Подібно поширеній остеосаркомі у хворої людини, якщо його не лікувати, безсумнівно, призведе до летального результату», – розповідають автори дослідження.

За словами вчених, нове дослідження задає стандарт для діагностики незрозумілих захворювань, які знаходять у скам’янілостях динозаврів. Встановлення зв’язків між хворобами людини і хворобами з давнини допоможе вченим ліпше зрозуміти еволюцію і генетику різних захворювань.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus