USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені відкрили секрет довголіття одного з найстаріших видів на Землі
Генетики вперше розшифрували ДНК білої акули і знайшли в ньому гени, які відповідають за підтримання стабільності геному.

Саме така стабільність зв'язується з уповільненням процесів старіння, пише Новое время з посиланням на Science Alert.

Всього в геномі білих акул, як з'ясували фахівці, близько 24,5 тисячі генів. Відзначається, що він приблизно в 1,5 рази довше від людського. Цей геном може розкрити безліч генетичних секретів, які можуть пояснити, чому ці тварини так добре борються з хворобами.

"Добре відомо, що акули здатні ефективно лікуватися від ран, але ніхто не знає чому. З їх еволюції можна витягти величезну користь. Білі акули - це 400 млн років надзвичайно тонкої еволюції", - сказав Махмуд Шівджі, біолог з Нового південно-східного університету, співавтор нового дослідження про геном акули.

Шівджі і його співавтори виявили, що у великої білої акули є більше генів, призначених для згортання крові, а також різних білків, які допомагають запустити зростання нової шкіри і тканин, ніж у будь-якого іншого ссавця, риби або птиці.

На додаток до цього швидкого лікування акули не хворіють на рак частіше, ніж люди, незважаючи на їх великий розмір. Вчені, зазвичай, вважають, що ймовірність розвитку раку має збільшуватися залежно від розмірів тіла і тривалості життя організму. Але "вкрай рідко можна знайти хвору акулу в дикій природі", як відзначають автори роботи.

Схоже, що великі білі акули розробили спосіб підтримки стабільності своїх геномів, незважаючи на великі тіла і довгу тривалість життя. Вважається, що причиною старіння є поступове накопичення мутацій в організмі, які можуть привести до розвитку ракових захворювань, "поломки" клітин або їх загибелі. Тому, можливо, стабільністю генома білих акул можна пояснити їх довголіття і рідкість випадків раку.

На думку вчених, геном акули може дати вченим "інформацію, яка може бути корисна для біомедичних застосувань у людини", в тому числі способи "боротьби з раком і віковими захворюваннями і поліпшення методів лікування ран".
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus