USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені створили систему розпізнання якості віскі
Вчені з Університету Глазго створили систему хімічних реагентів, яка здатна розрізняти сорти віскі та виявляти підробку.

Створена вченими система штучних рецепторів практично безпомилково визначає вік віскі, також досить точно може сказати, коли створили напій – 12, 15 або 18 років тому, передає Gazeta.ua.

«Ми називаємо цю розробку «штучним язиком», тому що за принципом роботи це нагадує людський язик. Він не скаже вам, із яких хімічних елементів складається чорна кава, але він знає, на що схожа чорна кава», – розповідає один із авторів розробки Аласдер Кларк із Університету Глазго.

Цю розробку збираються використовувати для визначення оригінальності продукту.

«Спочатку ми думали, що це стане у нагоді, у першу чергу, у харчовій промисловості для контролю якості продуктів. Наприклад, якщо ви працюєте в компанії, що виробляє яблучний сік, ви могли б використовувати цю технологію для того, щоб перевірити, що сьогоднішня партія соку не гірша за ту, що ви зробили минулого тижня », – пояснює Аласдер Кларк.

«Штучний язик» – це скляна пластинка, у якій встановлені 3 окремих комплекти штучних смакових рецепторів – квадратиків, які майже у 500 разів менші за людський смаковий рецептор. У кожному комплекті – по 2 млн таких рецепторів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus