USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Вчені створили рослину, яка випромінює світло
Американські вчені вивели рослину, яка може світитися.

Науковці з Каліфорнійського університету і Массачусетського технологічного інституту додали в листя настурції звичайної люмінесценцію. Це - випромінювання світла. Така речовина є у світлячків, пише sci-news.

«У природі є багато біолюмінесцентних організмів, але серед них немає рослин. Раніше, щоб створити рослину, яка б світилася, у неї вводили гени бактерій. Але отримати всі потрібні компоненти в потрібних місцях рослин не вдавалося. Тому пігмент і окислювальний фермент ми вводили у тканини рослини у складі наночастинок на основі кремнію. Наночастки поступово вивільняли активні речовини, тому рослини починали світитися», - кажуть автори роботи.

На початку експерименту рослини могли світитися 45 хв. Вченим вдалося збільшити час до 3,5 год.


Після оптимізації технології рослини зможуть світитися більше 4 год. Вони зможуть освітлювати робоче місце у темряві, кажуть науковці. Крім того, вони планують розробити спеціальний спрей або гель. Його можна буде наносити на листя. Після чого вони світитимуться.

Настурція звичайна - водяна трав'яниста рослина 50-60 см у довжину. Росте на болотах та водоймах. З травня по серпень цвіте білими квітами. Рослина містить багато сполук. Серед таких - залізо, фосфор, калій, вуглеводи, вітаміни А, В, C, O, Е, К. У її насінні містяться близько 24% жирної олії. У медицині її використовують при порушенні обміну речовин, як заспокійливий та жаропонижаючий засіб.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus